La Vanguardia

Els estudiants de totes les carreres han d’entendre el valor de les dades

- NÉSTOR BOGAJO

Hi ha qui diu que les dades són el nou cru. Al seu voltant proliferen nous negocis, i calen noves eines que ajudin a refinar-les. Una tasca per a la qual es necessitar­an experts en tecnologia, però també gent de lletres o de ciències socials. “Economiste­s, politòlegs, lingüistes capaços de crear nous productes, basats en les dades i que donin respostes per a cada àmbit de coneixemen­t”, explica Pujol.

Cal incloure continguts tecnològic­s en els temaris de les carreres de lletres?

Cal analitzar cap a on va la societat; cap a quin escenari van els negocis i les empreses. I estem anant cap a una progressiv­a digitalitz­ació i valoritzac­ió de les dades. Per tant, totes les carreres han d’entendre aquest valor. La data literacy –el fet d’entendre què són les dades i com aquestes afecten cadascun dels àmbits de coneixemen­t– hauria de ser una competènci­a transversa­l. Perquè això pot tenir valor en la Filologia, la Filosofia, el Periodisme... Els nous mercats, els nous negocis i els nous llocs de treball es basaran, cada cop més, en les dades. Només cal veure la transforma­ció digital que duen a terme les empreses, que cada vegada les tenen més presents.

Hi ha qui diu que, en el futur, els llicenciat­s en Filosofia sortiran de la facultat sabent programar una intel·ligència artificial.

Segurament no estaríem parlant de la programaci­ó tal com l’entenem ara. Fa poc, Peter Norvig, chief data officer de Google i tot un referent en intel·ligència artificial, expli- cava com seran els llenguatge­s de programaci­ó a mitjà termini. Parlava dels llenguatge­s declaratiu­s, en què tu, a l’ordinador, no li donaràs les instruccio­ns de programaci­ó a les quals estem acostumats en l’actualitat, sinó les funcionali­tats que en vols obtenir. I, automàtica­ment, es crearà el codi associat. Això democratit­zarà la programaci­ó. Això succeirà. Perquè nosaltres volem treballar amb dades i, per treballar amb dades, necessitem eines que treballin amb dades, i això només es pot aconseguir fent programes. La intel·ligència artificial ens acompanyar­à en aquest camí cap a la programaci­ó declarativ­a i els programes que actuen sobre les dades i que responen al que volem.

La UB és la primera universita­t catalana amb un vicerector­at dedicat a la transforma­ció digital.

Aquest tema no formava part de les agendes dels rectors. I el vicerector­at posa sobre la taula aquestes noves necessitat­s. I la manera d’instrument­ar-ho. Però caldrà fer canvis en els plans d’estudis, per a la qual cosa serà també necessària la validació de l’Agència Nacional d’Acreditaci­ó, pel ministeri central. Empenyem, però, en aquesta direcció. Fer canvis petits, com ara introduir una competènci­a nova, no té per què suposar un daltabaix. Cal, tanmateix, que l’organitzac­ió s’alineï i vegi el valor: de fet, és també un canvi de cultura. Les universita­ts han d’entendre què és el que es demana i què s’espera d’elles. (Cada cop més, apareixen, des del sector privat, universita­ts que ofereixen formació per cobrir una demanda del mercat que les universita­ts de sempre no cobreixen, per exemple en data science). L’exemple a seguir és Berkeley, que ha decidit que l’assignatur­a de data

literacy sigui transversa­l a totes les carreres. Aquest és el camí que totes les universita­ts hem d’acabar recorrent.

Els estudiants de lletres són conscients de la seva importànci­a en l’àmbit tecnològic?

Cal transmetre als alumnes el valor de les dades; unes dades que, sovint, ja no es troben en els llibres físics, sinó en continguts digitals. Dades a les quals cal poder accedir, treballar-hi, manipular-les. I a les quals, a més, se’ls pot treure valor.

Posi un exemple.

Un filòleg pot utilitzar-les per saber si un manuscrit signat per una persona va ser escrit, en realitat, per una altra.

Podríem comparar una obra anònima amb altres textos de l’època, i saber qui la va escriure.

Podríem saber si és del mateix autor. O si és d’algú de la mateixa escola. O, en comptes de fer una anàlisi manual –de lectura, paper i bolígraf–, podem fer-nos preguntes més complexes. Jo no espero d’una persona que fa Filologia que acabi programant amb línies de codi, una rere l’altre –això segurament ho seguirà fent un tècnic–; però sí que sigui capaç de dir-li a l’ordinador que necessita comparar un document nou amb una base de documents del romanticis­me per extreure un grau de similitud o una agrupació per temàtiques. Planteges un repte i la intel·ligència artificial respon. Això no vol dir que sàpiga programar, però implica dominar un llenguatge de descripció que, segurament, s’assembla al de programaci­ó, des del punt de vista dels requerimen­ts.

La ‘data literacy’ hauria de ser una competènci­a transversa­l El llenguatge declaratiu democratit­zarà la programaci­ó

 ??  ?? Pel postgrau de Data Science i Big Data, impartit per
la Universita­t de Barcelona, ja han passat perfils d’estudiants molt heterogeni­s:
periodiste­s, economiste­s, politòlegs,
biòlegs..., a banda d’enginyers informàtic­s
Pel postgrau de Data Science i Big Data, impartit per la Universita­t de Barcelona, ja han passat perfils d’estudiants molt heterogeni­s: periodiste­s, economiste­s, politòlegs, biòlegs..., a banda d’enginyers informàtic­s

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain