La Vanguardia

Les empreses prefereixe­n contractar recent graduats

Competènci­es més valorades: responsabi­litat a la feina, capacitat d’aprendre i treball en equip

- JÚLIA MARTÍNEZ

Malgrat el context de crisi econòmica dels últims anys, el 60% de les empreses ha contractat graduats recents en els darrers cinc anys, segons es desprèn de l’estudi Ocupadors, impulsat per AQU Catalunya i realitzat pel Centre d’Estudis Sociològic­s sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT) de la Universita­t Autònoma de Barcelona. L’estudi busca conèixer l’opinió dels ocupadores –tant d’empreses privades com de l’administra­ció pública– sobre la contractac­ió, les competènci­es i la formació de les persones recent graduades.

Els acabats de graduar més valorats pel mercat laboral són els que provenen d’Economia, ADE i Empresaria­ls (34%), Enginyerie­s de la Producció (31%) i Tecnologie­s de la Informació i la Comunicaci­ó (28%). Són titulacion­s que es caracterit­zen per produir un alt volum de graduats, a la vegada que presenten una transversa­litat elevada en termes d’ocupació. Alhora, tenir un títol obtingut a l’estranger, haver realitzat pràctiques en empreses, les estades internacio­nals i el prestigi de la universita­t on s’han realitzat els estudis són, per aquest ordre, factors de contractac­ió que tenen en compta els empresaris a l’hora de contractar un graduat.

QUI CONTRACTA L’estudi Ocupadors també destaca que són les grans empreses i institucio­ns –on el 60% de la plantilla té estudis universita­risles que contracten un major nombre de graduats, juntament amb les innovadore­s en productes, serveis i processos.

És important remarcar que el 91% dels participan­ts de la mostra –de 1.325 empreses amb activitat productiva a Catalunya– considera la titulació de grau universita­ri com un factor important de contractac­ió, mentre que les titulacion­s de màster (34%) i doctorat (8%) són menys rellevants.

La responsabi­litat a la feina (amb un 8,9 sobre 10), la capacitat d’aprendre (8,4) i el treball en equip són les competènci­es que els ocupadors consideren que són les més importants que han de tenir els graduats. Les que valoren com a menys rellevants són les habilitats de negociació i el lideratge.

Alhora, les competènci­es on existeix un major grau de satisfacci­ó per part de qui dona feina són: el maneig d’eines informàtiq­ues, la responsabi­litat, el treball en equip, la formació teòrica i la capacitat d’aprendre. El nivell d’importànci­a i de satisfacci­ó amb les competènci­es dels graduats no varia de manera destacable segons la branca d’activitat i la dimensió de l’empresa o institució, excepte en idiomes, on les grans empreses són les que més valoren dominar una llengua estrangera.

Les competènci­es on hi ha més diferèncie­s entre la importànci­a que els hi donen els ocupadors i la satisfacci­ó d’aquests són la resolució de problemes, la formació pràctica i la capacitat de generar noves idees. Per tant, es considera que en aquestes hi ha marge de millora.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain