La Vanguardia

Boom emprenedor

- NOELIA CONRADO

Mai li ha passat pel cap la idea de muntar una empresa? Al 56% dels estudiants catalans sí, segons una enquesta de GAD3, Fundación AXA i Educa2020 realitzada a 12.000 alumnes de l’Estat espanyol. Molts d’ells tenen al cap referents com Amancio Ortega, Steve Jobs o Bill Gates, i ja no contemplen la idea de ser funcionari­s, una opció que fins fa una dècada tenia molts seguidors; avui els estudiants volen treballar en multinacio­nals o dirigir les seves companyies.

Molts joves tenen bones idees, però no saben com desenvolup­ar-les o com aconseguir finançamen­t per transforma­r-les en negocis. Aquesta és una de les raons per la qual durant els Les universita­ts catalanes amplien l’oferta de graus i màsters en emprenedor­ia últims cinc anys ha aparegut a Catalunya una oferta, sense precedents, de graus i màsters en emprenedor­ia.

DE LA IDEA AL NEGOCI

Devicare és una companyia especialit­zada en el desenvolup­ament de solucions innovadore­s per a la cura del pacient crònic amb tecnologia d’avantguard­a que ha rebut ja més d’un milió d’euros de finançamen­t. Biwel implementa programes integrals de promoció i prevenció de la salut en les organitzac­ions, i ja treballa amb clients com Inditex o Henkel. I NetRivals és una eina que monitoritz­a en temps real els canvis de preus que es produeixen als ecommerce de qualsevol mercat. Tots tres projectes han sortit del màster en Emprenedor­ia i innovació que la Universita­t Pompeu Fabra (UPF) imparteix des del 2010. “Els estudiants arriben amb una idea al cap i després d’un any tutoritzat­s se senten capaços de transforma­r-la en un producte comercial”, explica Giovanni Giusti, doctor en Economia i Empresa per la UPF i director acadèmic del màster. Un tribunal examina la idea i analitza els pros i contres del projecte, i si té llum verd “l’alumne comptarà amb un equip de profession­als a la seva disposició que l’ajudaran a tirar-lo endavant”, afegeix Giusti, qui compara la tutoritzac­ió “amb tenir un consultor al teu costat durant un any”.

COM INNOVAR

“Fa cinc anys la crisi va portar a moltes persones a empren- dre a la mateixa empresa, el que es coneix com a intraempre­nedoria, o en nous negocis; llavors ens vam adonar que calia donar tot un seguir d’eines per fer-ho bé”, destaca Pilar Marquès, responsabl­e del màster en Emprenedor­ia i desenvolup­ament empresaria­l de la Universita­t de Girona (UdG).

Durant un any, els estudiants aprenen a validar idees, pensar en el client i gestionar

“CAL

TENIR CONEIXEMEN­TS, EINES I SEGURETAT PER TIRAR ENDAVANT UN PROJECTE”

la innovació, ja que “es pot innovar de moltes formes, des de dissenyar un millor producte fins a ampliar nous mercats”.

Emprendre, segons Pilar Marquès, és una actitud, “però cal tenir coneixemen­ts i eines per adquirir seguretat i saber tirar endavant un projecte”.

Amb aquest objectiu Enric Sánchez, llicenciat en ADE per la Universita­t de Girona, ha decidit cursar el programa: “Quan vaig finalitzar els estudis vaig crear la meva empresa, però ara vull conèixer altres emprenedor­s i adquirir noves habilitats per ser competitiu”.

FER ‘NETWORKING’

Emprenedor­s de projectes d’empresa amb capacitat per créixer, gestors de vivers d’empreses i projectes d’innovació o assessors d’R+D+I. Aquestes són algunes de les sortides profession­als del màster en Emprenedor­ia i innovació de la Universita­t Rovira i Virgili, que el curs vinent impartirà la quarta edició.

“Hi ha estudiants que arriben amb una idea molt clara de negoci i d’altres que acaben de donar-li forma, però tots dos aprenen a què el projecte sigui viable”, comenta Laia Pié, coordinado­ra acadèmica de la titulació.

Els alumnes tenen la possibilit­at de visitar vivers d’empreses, grans companyies i centres tecnològic­s. “Conèixer com treballen i fer networking és una de les parts del programa que més valoren els alumnes”. A més, afegeix Pié, poden complement­ar la seva formació amb una estada a qualsevol dels 91 centres de tot el món amb els quals la facultat té convenis de col·laboració.

 ??  ?? Estudiants del màster en Emprenedor­ia i innovació impartit al Parc TecnoCampu­s
UPF La UVic-UCC impartirà el primer grau en Emprenedor­ia en l’economia digital de Catalunya
Estudiants del màster en Emprenedor­ia i innovació impartit al Parc TecnoCampu­s UPF La UVic-UCC impartirà el primer grau en Emprenedor­ia en l’economia digital de Catalunya
 ??  ??
 ??  ?? Tauler d’adhesius que utilitzen al màster de la Universita­t de Girona
Tauler d’adhesius que utilitzen al màster de la Universita­t de Girona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain