La Vanguardia

El gènere encara marca la tria d'estudis enca

La diferència entre homes i dones a l’hora d’escollir estudis perpetua la desigualta­t de gènere al món laboral

- ALBA HUERGA

Les dones prefereixe­n carreres de l’àmbit de la salut o les humanitats i els homes, de l’àmbit de les tecnologie­s i les enginyerie­s; tot això s’acaba traduint en futures desigualta­ts de gènere al món laboral. Les últimes dades del Sistema Universita­ri Espanyol del 2014-2015, mostren que només hi ha un 25,8% de dones que es decanten per estudiar una carrera de l’àmbit de les enginyerie­s i l’arquitectu­ra, enfront un 74,2% d’homes que escullen aquesta opció. D’altra banda la diferencia es reverteix en l’àmbit de les ciències de la salut (70%) i les arts i les humanitats (61%), on les dones són majoria davant els homes.

Milagros Sainz, investigad­ora de l’àrea de psicologia de la UOC, assegura que aquestes diferencia­cions segons el gènere tenen a veure amb els

LES

NOIES ES PERCEBEN MENYS COMPETENTS EN MATÈRIES ASSIGNADES ALS ROLS MASCULINS

estereotip­s i rols de gènere que s’adopten i estan presents durant l’adolescènc­ia. En el seu estudi “Reptes de la persistènc­ia de rols i estereotip­s de gènere en l’elecció d’estudis superiors”, ha pogut comprovar com “les noies, tot i tenir notes equiparabl­es o superiors a les dels seus companys masculins, es perceben menys competents en matèries que tradiciona­lment s’han atribuït als rols de gènere masculins”, com les matemàtiqu­es, la tecnologia o la física. Sainz assegura que la creença de què els homes són millors en aquest tipus de matèries i les dones en matèries relacionad­es amb la llengua, són internalit­zades pels adolescent­s. “De cara a l’elecció d’estudis és molt més important com de competent et sents que si les teves quali

cacions són bones o dolentes, i aquestes creences populars desmotiven a les noies”, declara la investigad­ora.

La incidència d’aquests estereotip­s es tradueix en el fet que a les àrees d’enginyeria o ciències les dones es veuen infrarepre­sentades. “Encara que tinguin bona nota en aquests àmbits acaben escollint àmbits de ciències de la salut, perquè

np ns i t nir un gran valor social són congruents amb el rol de gènere tradiciona­lment assignat a les dones: el de la cura”. A més, en una època on els joves estan desenvolup­ant la seva identitat de gènere, els mitjans de comunicaci­ó poden jugar un paper negatiu en les seves expectativ­es profession­als i de futur.

NOMÉS

UNA DE CADA QUATRE DONES TRIA ESTUDIS D’ENGINYERIA I ARQUITECTU­RA

“Si mirem les sèries de televisió, per exemple, les dones fan papers secundaris en els quals es posa en dubte la seva intelligèn­cia, cosa que no es fa amb la seva bellesa”. Amb mecanismes com aquests, es refermen les creences del que se suposa que ha de ser el comportame­nt d’un home o una dona.

A tots aquests rols i estereotip­s de gènere se suma la manca de referents femenins en àmbits laborals tradiciona­lment masculins.

MANCA DE REFERENTS

Segons Isabel Carrillo, experta en teoria pedagògica, és necessària “la inclusió de referèncie­s bibliogrà ques de les aportacion­s històrique­s de dones en assignatur­es de caràcter general”. La professora de la Universita­t

de Vic i autora de l’assaig Desfer la teranyina del gènere des de

l’educació, critica l’absència d’assignatur­es i continguts sobre la igualtat de gènere que qüestionin el gènere normatiu. Això ajudaria al fet que hi ha moltes dones que han tingut contribuci­ons en l’àmbit de la ciència i la tecnologia i són invisibili­tzades per la història: els seus noms no són divulgats. A més, “hi ha una naturalitz­ació de la feminitzac­ió de determinat­s o cis com, per exemple, el de mestra o infermera”, a rma Carrillo.

LA

’TENDÈNCIA SEXISTA A L HORA DE TRIAR ESTUDIS COMPORTARÀ DESIGUALTA­TS DE GÈNERE A LA FEINA

Un dels problemes més greus enfront aquesta tendència en l’elecció d’estudis és que la societat no reconeix els mecanismes reproducto­rs dels estereotip­s de gènere. Carrillo reclama que “no ens hem de deixar enganyar pels discursos que ens volen fer creure que les realitats que vivim estan determinad­es i no es poden canviar”. Per aconseguir-ho, el més important és que l’Estat, les universita­ts i la docència visibilitz­in aquesta tendència sexista a l’hora d’escollir estudis superiors, tenint en compte que in uirà en la reproducci­ó de les desigualta­ts de gènere en el món laboral.

 ??  ??
 ?? FUNDACIÓ BCN FP ?? Dels estudiants de Ciències de la Salut, gairebé el 70% són dones.
FUNDACIÓ BCN FP Dels estudiants de Ciències de la Salut, gairebé el 70% són dones.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain