La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Dupliqueu en nombre. L’acte que ho tanca tot. 2 Teníeu la identitat de ser el primer en la línia successòri­a. Estius calents. Crit d’alerta. 3 Gol que ens deixa sense oxigen. Sòlida. Aquesta no deixa passar els raigs de llum que emet na Francesca. 4 Sentiran. Instrument­s de vent fets de terrissa. 5 Rere Lao fa espiritual­itat oriental. Composició líricomusi­cal. Sodi social. Tips de romans. 6 As. Evacuacion­s sobtades de sang llefiscosa i negre que es fan per l’anus, sense cap relació amb la capil·laritat. Prega. 7 Feu la feina diürna de Penèlope. Es dirigien. En un tres i no res. 8 Sense número. Humors serosos que flueixen de les plagues. Viatjar. 9 Es traslladin amb una gran velocitat entre ciutats. Impregnade­s d’opi. 10 L’origen de la monarquia presumptam­ent ho és. Es mostri més o menys elevat. Medalla d’argent en la cursa gramatical.

11 Triumvirat. S’ho empesquin. Eixir sense vocalitzar. Centúria.

12 Res no és. Mar poètic. Xai decapitat. En un cert sentit, en Kant la volia ben pura. 13 La direcció del riu sempre ho és, en tots els sentits del terme. Reputat. 14 Contador d’històries. Les xicotes.

VERTICALS 1 Desposseït­s del seu líquid d’una manera molt progressiv­a. Pronunciar­an. 2 Embelleixi­s els marges d’un document. Trameti. Funciona. 3 Xai. Faci avançar la barca del músic. Per néixer ha de trencar una closca. 4 Llufa sense repeticion­s. El seu camí és molt amarg per als ciutadans que perden una guerra civil i temen les represàlie­s del bàndol vencedor. Agitem de soca-rel. 5 Est. Afegeixi lliços al teler. Pot ser deserta o de cases.

6 Al nord d’Ucrània comencen totes les ucronies. Mamem sense ajuntar mai els llavis. Suport mòbil de surfer. Puny d’espasa. 7 Preocupar. Conjunt de soldats que fan el pas de l’oca. 8 L’onomatopei­a que inverteix en plagis. Encloti. Oloro sense oxigen per respirar. 9 El pronom feble més orientalit­zant. Agafador. Presó reclamadís­sima als camps de futbol.

10 Ho olora sense la líquida. M’hi desplaço. En un cert sentit, lligui.

11 Comença a espiar. A València fa la feina que ha fet famosa l’au fènix. Vibració audible. 12 Nitrogen. Fillastre. Eructi tot giravoltan­t mentre balla el vals. 13 No respons a les expectativ­es del vinater. Fa un homenatge a la mantellina. Ho comparteix­en la mare i el pare. 14 Mesurat amb els peus tot assegurant que no és mentida. Verins de diabètic.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain