La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Denominaci­ó genèrica de polianions que contenen l’element metàl·lic preferit pel Tortell Poltrona. La vora del mar que remet a l’esforç. 2 Ermites gens llegendàri­es. Sortegi. Clatellot que rep un alopècic. 3 Acabar. Provoqui. Na Cruz de la pantalla gran. 4 Compost que té la mateixa composició que un altre, el seu mateix pes molecular i la mateixa fórmula empírica, però propietats físiques i químiques diferents. Faràs malbé la fruita més bonica. 5 Arrel. Endiumenja­da per fer de documental­ista. El cor de l’hereu. 6 Mancat d’equitat fins al punt de vorejar el cinisme. Preposició d’origen. Del dret és un rendent i del revés tossuda. Sofre. 7 Doble revolt perillós. S’enfronta al brau en seu tauromàqui­ca. Bru fosc. 8 Respiració intermiten­t. Edicte del tsar. Principi de vacuïtat. 9 En Capone. Paradisíac. El transport més ràpid.

10 Cobreixi l’estàtua d’un futbolista francès d’una fina capa de platí. Simulem pluja per beneficiar les plantes del jardí. 11 Metre que no és ni quadrat ni cúbic. Banya que sona. Sol precedir l’esperança i la caritat. 12 Rebo algú amb tota l’atenció de què soc capaç. Empenyorar.

13 Nadó mancat d’oxigen. Llenca de terra que fa disminuir la quantitat de terra illenca. Guaito pintura del segle XX. 14 Flairosa. En un cert sentit, fatiguin.

VERTICALS 1 Estampis per un procedimen­t que imita els efectes dels teixits de color. Allisa. 2 Fan la feina de sant Martí. Posar un malalt a covar un grip. 3 Res no és. Lloguers d’embarcacio­ns. Aneguet.

4 Precedí el càstig a can Dostoievsk­i. Perpetren delictes. Mulla perquè no mira. 5 Sentirem. La deixen anar certs elements com l’urani.

6 Nif sense un romà. Maleducat. Comença a enllaunar-se. Parella de nazis. 7 Caic perquè perdo el cap. Abstinènci­a d’ingesta. Pota anaeròbica. 8 En un tres i no res. Estima la dida. Aquí. El fan els alpinistes.

9 Cop que dona la vaca quan remena. Format, engendrat, a sobre o a partir de l’àpex. 10 Terres sorrenques, sauloses o pedregoses. L’Ernest se’n va a ponent. Iode. 11 Amaneix. Mul degollat. Epítets, noms addicional­s.

12 Rere U permet la connexió amb els dispositiu­s. Barregeu els tions. Risc incomplet. 13 Xocar. Rarificarà, espesseirà. 14 Rebudes. Part superior i més prima d’una canya llarga de pescar.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain