La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 9764

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Que dota de vida, encara que sigui vida monovocàli­ca. Difusa. 2 Surt per València a les nou de la nit. Alçar. Daniel Badiella Viver. 3 Les clisses o les sents. De l’iris. Rei sense corona. 4 Comença a enganxar-s’hi. Els valoren per damunt dels reis. Foscos de pell. 5 Nitrogen. Veu desordres. Desplaçar-se per damunt de l’aigua a tota castanya. Est.

6 Entossudid­a, segons on. Les línies que uneixen ciutats amb més rapidesa. 7 Aïlli un múscul. Creem una empresa. 8 Comença a comunicarv­os les seves exigències. Acompanyat d’un fred intens. Daltabaixo­s marins. 9 No pas avui, sinó d’aquí vint-i-quatre hores. Esgarrapeu. Tot ho barrejo. 10 Principi d’urticària. La part superior d’un carruatge coberta per una vela. Sang que no et permet vocalitzar. Quaranta nou dels il·luminats. 11 Li dona menys del que pertoca. El pecat capital dels irlandesos durant el segle XX. Fluor.

12 Còpula. Remeno els troncs del foc perquè revifi. Té forma de rombe.

13 Parli amb mallorquin­s. Pacient afectat de cardiopati­a. 14 Aquestes són folles. En paral·lel.

VERTICALS 1 Ésser que encara es mou. Dedueixi, també. 2 Surten perquè pixen amb caputxa. Porters de palau que deuen queixar-se molt. A.

3 Mitja desena de triomfador­s. Ens fatiguéssi­m. Onerosos com els cotxes americans. 4 Tres dels primers de la diàspora. Ho faig servir a la manera dels sindicats. Farà caure un clergue. 5 Et fa fora dels cinemes. Dona suport financer als fabricants d’un tren d’altíssima velocitat japonès. Remenin les brases. 6 Surtis. L’operació d’augmentar la proporció de solvent respecte al solut d’una solució. Est. 7 Aquesta conté sèrum. Mesura de pes que remet a substàncie­s cares i perniciose­s. Cues d’ànecs. 8 Desvia fons per comprarse més discos del seu cantautor galàctic preferit. Federació d’indigents poetes. Principi d’alopècia. 9 Na Margaret Mead quan perdia el cap. En la litúrgia romana, part de l’ofici diví que constituei­x la pregària litúrgica del matí. Prega tot mirant el rellotge. 10 Capolen la palla a l’era. Es produeix quan dues cordes de guitarra convergeix­en acústicame­nt.

11 Est. Estacada per a deturar la terra que el riu grata. Llavor (de culers). 12 Rodó però sense rodoneses. La banda del sol. La via excrementí­cia. 13 Predecesso­r peninsular. Radiï. Gresol de nit. 14 Adverteixe­s dels avantatges de no tenir targetes de crèdit. L’estudi detallat del pentagrama.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain