La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Aquesta guanya totes les curses al canòdrom. Robustos, resistents com l’acer. 2 És adequat per amagar-s’hi. El lesionaríe­u. 3 Nitrogen. L’empenyé a fer una Declaració Unilateral d’Independèn­cia. Tallem el coll del dux. Mar agitada. 4 En Bird quan perd el cap. Apliquis un bany de vapor. Níquel. 5 Elaborava. El campió fuig de Texas. La Cambra alta.

6 Volem el cap de la Ifigènia. Esmolat entre els rengles dels soldats. En Roderic. 7 Així comencen tots els cicles formatius en un centre educatiu històric del catalanism­e. En Lou es fa un embolic. Deformar l’esfera. 8 Cabrit d’un any complet. Cremi d’una manera molt agressiva. El primer de tots.

9 Els monstres dolents dels contes infantils. Universita­t Rafael Juárez. La síl·laba elevada que pot designar una part de dalt de banyador. 10 Acaba com comença. Nova Zelanda. Lloa. Unitat de longitud que es fa servir el la filatura del cotó. 11 Centre Fotogràfic Internacio­nal. Esvaïm dubtes. Principi d’icterícia. 12 En un cert sentit, obre un expedient. Cavitats poc

pregones dels ossos en les quals penetra l’extremitat d’un altre os. Ens cal per respirar. 13 Relatiu al blat. Tàlem urceïforme. 14 Li diu adéu, tot fent-lo fora. Aïlla una vocal.

VERTICALS 1 Mitiga el seu leninisme. Obeeix. 2 Pals que no alimenten. Faig la destil·lació fraccionad­a del petroli. Distància entre els extrems dels dits polze i índex formant angle recte, la qual serveix de mida. 3 Decidí perdre el cap per un terme botànic. La facultat de conèixer. 4 Edicte municipal del qual alguns fan bandera. Dues escales de pintor obertes, de perfil. Lluís Remon Zarra. Notem que no vocalitzen.

5 Brusc com un herbolari maldestre. Dit de certs teixits fins de llana batanats. A que precedeix un triumvirat.

6 Est. L’acció de cremar. El seguici no vocalitza ni per mal de morir. Consonant que borda. 7 Ninotet que manipulen els poderosos. Acompanyat d’un fred intens. 8 Mamo sense ajuntar els llavis. Tres de la cuixa. Bòvid dels antilopins que sembla cosí del búfal, però no ho és. Acaba com comença.

9 De futbol, de copes o de petanca. Ho fareu amb el pa a la barbacoa mentre doneu vi als amics. 10 Sortís. Vaja, i no vull repeticion­s. Presidí l’agonia de Crist. 11 Doble obstacle a la francofoni­a. Tindràs una identitat. Pol·lens que les abelles recol·lecten de les flors i guarden al rusc com a reserva alimentosa. 12 Maia decapitada. Lloguers d’embarcacio­ns. Sego el punt G.

13 Alternada en absència del capo Capone. Narcòtic provinent del cascall. Quasi fa gol. 14 Submergit. Organisme que creix o habita a les roques.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain