La Vanguardia

El lector expone

Motivació escolar

-

En l’assoliment de l’èxit escolar, un aspecte clau és la motivació. S’ha escrit molt sobre el tema, però cal dir que motivar és, abans que res, crear esperances. Si a un alumne li dius: “Tu pots”, estàs creant l’escenari perfecte perquè es disposi a iniciar el que abans potser era una cosa impossible i ara veu com un repte. Potser la solució està a fer-los plantejar i resoldre reptes perquè és el que es trobaran a la vida. Quan un alumne està motivat ho dona tot i s’esforça al màxim.

Una bona manera de motivar-lo és establint objectius assolibles en funció de les seves capacitats, ja que cap alumne és igual i, sobretot, s’ha de tenir en compte que cal conèixer-lo i confiarhi. Però l’actual cultura de la immediates­a no ajuda. Cada cop més alumnes volen aconseguir les coses de pressa i sense esforç. A més, hi ha una gran diferència entre fer una feina i fer-la bé. En aquest sentit, cal fomentar la cultura de l’esforç com a motor del seu aprenentat­ge i enriquimen­t personal i humà.

El pitjor que pot passar és convertir-los en una generació ensucrada amb massa drets i poques responsabi­litats. D’aquí que tinguem tants joves que ni treballen ni estudien. Rousseau, filòsof del segle XVIII, ja ens va dir: “Doneu al nen el desig d’aprendre i qualsevol mètode serà bo”. Potser als adolescent­s d’avui els sobren desitjos materials i els falten desitjos més humans i solidaris.

No hem d’oblidar que l’educació és cosa de tots i que la millor manera d’assolir l’èxit escolar és realitzar un treball conjunt entre els docents, les famílies i, evidentmen­t, els seus fills. Cadascú hi ha de posar el seu granet de sorra.

TONI ARGENT

Les Franqueses del Vallès

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain