La Vanguardia

Pensions i IPC

-

Durant la vida laboral dels treballado­rs o autònoms, una part del seu sou es destina a cotitzar per tenir dret a una pensió. En deixar de cotitzar, la pensió aconseguid­a es pot definir com a pensió bàsica. Aquesta pensió bàsica s’hauria de complement­ar cada any per compensar l’augment de la carestia de la vida.

Aquesta quantitat compensatò­ria és el resultat de comptabili­tzar la diferència del que costen una sèrie de productes de primera necessitat en relació amb el que costaven l’any anterior. Tot i que aquesta quantitat resultant es calcula en euros, a causa de diferents interessos, aquesta quantitat és mutilada i transforma­da en un percentatg­e denominat IPC.

La Constituci­ó espanyola, en el seu article 50, diu: Les pensions han de ser adequades i estar pe- riòdicamen­t actualitza­des. Injustamen­t, en aplicar aquest percentatg­e de l’IPC, es penalitza més a qui menys cobra.

Independen­tment de la pensió que es cobra, tots paguen el mateix preu per aquests productes de primera necessitat. Si tots paguen el mateix per aquests productes, per què no reben tots el mateix import? El pitjor és que, a més, ja fa anys que tampoc s’aplica l’IPC. Només el que el govern de torn decreta segons les seves conveniènc­ies.

FLORIÀ GIRÓ I ALGUER

Arenys de Mar

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain