La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Que provoca un trencament absolut entre dues faccions d’una mateixa institució. Monedes que reivindiqu­en tots els polítics quan estan a l’oposició. 2 Deduí que havia perdut el cap. Gratar. Preposició de cortesia. 3 Els micos que semblen remetre a la construcci­ó més reivindica­da per Pink Floyd. Netejant. 4 Es dirigirà. Els faig canviar d’idea. 5 Mig mort i molt redifós per Tuiter. Floti. Pronunciar­à el seu nom. Nitrogen. 6 Dos romans davant d’un martell. Abaixarà el cap amb actitud de clavar la banya. Fatigat. 7 Ressons literaturi­tzants. Bons estats físics i mentals. Raresa d’ateu. 8 L’enèsim. Tombàvem sobtadamen­t per canviar de rumb. Cérvol nadalenc a Errenderia. 9 Gènere musical que remet inevitable­ment a Liza Minelli. Lluites amb guants i dins d’un quadrilàte­r.

10 Una grega a Roma. Pinyol. El de Cavalleria ha sortit a moltes pel·lícules. Desè sense el capdavante­r. 11 Clavada. Pot ser d’aigua o de sagnia. Puny d’espasa. 12 És ben necessària la Coordinado­ra d’Associacio­ns per la

Llengua Catalana. Tramet. Descregut profession­al. 13 Sonda uretral, que facilita la sortida de l’orina. Sàtir que no gaudeix pas de bona salut. Típica actitud de paleta dropo. 14 Habituals. Senyals digitals.

VERTICALS

1 Ocultarien tots els exemplars que trobessin de La colmena. Torna a emmalaltir i no surt de casa.

2 Clavat. Ossos plans de l’anca que connecten el sacre amb el fèmurs.

3 Se submergí en l’operació més simple. Blana. Una persona qualsevol també pot ser-ho. 4 Hexàmetre dactílic que té irregularm­ent curta la penúltima síl·laba. Ocell semblant a l’enganyapas­tors que enganya la cabra. Dues escales de pintor obertes. 5 Acaba com comença. Crit de la granota. Rampí que replega espigues i herba. 6 Tros anaeròbic. Fer la feina del rou. Del dret és el licor de na Marie Brizard, i del revés un pit.

7 Dia sense albada. Esmentaves uns impostos. Es dirigeix. 8 Guareixo. Mogui les extremdita­ts per mirar de deixar de tocar de peus a terra. Puny d’espasa. 9 Cartílag. Membre de l’orde de clergues regulars fundat per sant Gaietà de Thiene. 10 Modificat. Iber decapitat. Al nor de la península italiana. 11 Atrevit i espavilat. Sor agitació. Estranya. 12 Nitrogen. Relatiu al cul. Permís temporal que un superior dóna a un inferior perquè aquest s’absenti de la seva jurisdicci­ó. Puny d’espasa. 13 Guanya i t’hi acostes. Conjunt de guarniment­s del mul. L’hidrocarbu­r de l’estiu. 14 Que no ha estat tallada. Atragués l’atenció carnal amb les seves armes.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain