La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Produeixen humitat. Es transforma en un altre cada cop que trepitja un escenari. 2 Predecesso­r verbal. Soterrani sota el pres-biteri dels temples que sol ocultar secrets. La nota musical més vàcua.

3 Desfogamen­ts verbals que ofenen. Garbellada amb el colador. 4 Creix de la terra. Beguin. 5 Rei sense corona. El recipient de cuina més conegut de la vall de Núria. Conducte biològic. Iode. 6 Al final, l’enlluerna. Ennegreixi­n les dents. Agiteu el rom i us posareu en forma. 7 El pilot automàtic de l’existència. Que contenen itri, però no són cítrics. Crit de queixa. 8 Sofre. Celebrin missa. Agitem el sol. 9 Apinyats. Instrument per a capolar la palla. 10 Comença a odiar. Al bell mig dels dies. Estança. Verí per a hipertenso­s. 11 Instrument de percussió que consisteix en una placa metàl?lica doblegada en forma de ferradura i amb diverses varetes corbades als extrems. Província romana d’ací d’allà. As.

12 El pantà més popular en la història recent de la música catalana.

Associar. De vegades els arbres no te’l deixen veure. 13 Cobria la truja, el porc. Vies sense final. A l’entrada del Iemen. 14 Designa unes hores més aviat tardanes. Perdríem la posició i ens fotríem de lloros.

VERTICALS 1 Dipòsits de vegetals. En un cert sentit, got a la mallorquin­a. 2 Relatius a la matriu. Ho posava al calendari. 3 Ataco la moral de l’adversari amb eficàcia. Nom d’algunes plantes aromàtique­s esmentades pels antics que no han estat mai identifica­des. Transpiren.

4 Radio. Adob del cutis. Redifusió per tuiter que et deixa mig mort.

5 Centúria. Còpia. Repetiré. 6 Tocs anaeròbics. No pas religiosa. Repetit, serveix per fotre’s de la reina d’Anglaterra. 7 Ermites gens llegendàri­es. Agrupacion­s polítiques dividides per antonomàsi­a. Dia sense albada. 8 Dit de l’ocell que encara no ha sortit del niu. Acolorida a la manera de sant Martí. Comencem pel començamen­t. 9 Reconeguin la importànci­a de la tasca d’algú. Futur insecte. 10 Grec capitalí. Pot ser d’atenció o de pilota. Diu que ha perdut el cap. 11 Mesura de capacitat per al vi, dividida en quatre barralons i 128 porrons. Una germana a l’ascensor. Predecesso­r peninsular.

12 En un tres i no res. El prefix que circula per les carreteres. En un cert sentit, estacions de servei al bell mig del desert. Iode. 13 El cereal que tragina en Jordi. Arrissa els cabells fins a cargolar-los. Al nord de Siena.

14 El retorni a la vida. Ho lliguem.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain