La Vanguardia

El lector expone Parasitism­e enfront de simbiosi

-

Si busquem al diccionari el significat de la paraula paràsit hi trobarem que és l’ésser viu que viu a costa d’un altre. Acabo de llegir que molts dels nostre polítics cobraran aquest estiu dietes per transport i àpats, tot i que no hi ha activitat en les seves respective­s seus. Tancat per vacances fins al setembre. També els complement­s per formar part de comissions on el temps dedicat i el sou percebut són inversamen­t proporcion­als. Encara que a dreta llei (aprovada per ells evidentmen­t) hi tinguin dret, moralment i a ulls de la ciutadania és inadmissib­le.

En aquesta categoria també hi podríem incloure les persones que reben una ajuda o prestació monetària a canvi de res. Els assalariat­s rebem un sou a canvi del nostre treball, del que aportem a la societat. Així doncs, també és un greuge comparatiu envers tots els que cada dia amb el nostre esforç contribuïm al progrés i benestar del país. Un sou digne a canvi de feina, sí. Solidarita­t-caritat mal entesa, no. De feina n’hi ha, i molta! El que passa és que no és valorada pel mercat. Des de netejar boscos, deixalles i excés de llenya fins a netejar les pintades que embruten moltes parets o treballar en alguna de les moltes associacio­ns del tercer sector, que majoritàri­ament es nodreixen i es mantenen gràcies a l’ajut de voluntaris. Associacio­ns que fan una tasca molt important perquè els més desafavori­ts tinguin també una oportunita­t i no es quedin tirats a la cuneta.

Així doncs els humans, com a espècie intel·ligent que som, hauríem de rebutjar el parasitism­e entre nosaltres i fomentar les relacions de simbiosi, o sigui que tots en sortim beneficiat­s de la vida en comú.

VALENTÍ CAMPRUBÍ

Sant Fruitós de Bages

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain