La Vanguardia

El lector expone

“Ja sóc ‘maquíssim’ pel món sanitari”

-

A més del ja consolidat tuteig, sembla com si en algun protocol d’atenció sanitària s’hagués proposat un model de relació personal amb els pacients –especialme­nt amb els hospitalit­zats– proveït d’un variat repertori d’adjectius afectuosos (i infantilit­zants) utilitzats preferentm­ent pel cos d’infermeria, encara que darreramen­t sembla que es va estenent a membres del cos mèdic.

“Hola, maco, et vaig a rentar”. “Pots girar-te, rei?, t’he de posar un supositori”. Això es la mostra d’una escalada d’afectuosa psicoteràp­ia que sembla estar relacionad­a directamen­t amb l’edat. Com més vell, més guapo, més maco, més preciós.

Potser hauria de tenir-se en compte que aquest tracte de condescend­ent i també rutinària afabilitat pot resultar incòmode i reforça el lògic estat de submissió dels malalts davant les actuacions mèdiques assistenci­als i moltes vegades fereix la sensibilit­at dels dotats d’una certa autonomia personal, al marge de quina sigui la seva edat física. A mesura que avança l’edat del pacient, aquests adjectius comencen a ser formulats en superlatiu, que, com se sap, acaba en íssim. Servidor, passats els vuitanta anys, ja sóc maquíssim pel món sanitari. Si, com espero, arribo a passar dels noranta, tinc curiositat per esbrinar quin tipus d’adjectivac­ions se’m podran aplicar, i quin grau de deterioram­ent socioafect­iu se’m suposarà perquè les pugui trobar satisfactò­ries. També podria preguntar si serà una descortesi­a no correspond­re amb el mateix tracte als profession­als que ens assisteixe­n: “Gràcies, guapa”, “Em trobo bé, nena”. “Necessito l’ampolla per orinar, reina”. “Em fa mal la panxa, maco”.

En fi, penso que bé es podria estendre aquest costum a altres cossos de funcionari­s públics. Que bonic seria, per exemple, que quan em detinguess­in per una infracció de trànsit, l’agent de l’autoritat es dirigís a mi amb un: “Has de bufar aquí, guapíssim”.

LLUÍS SERRAT PAGÉS

Sils

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain