La Vanguardia

El lector expone

Els drets humans, bàsics per evitar els fonamental­ismes

-

Aquests dies arran dels atemptats de Barcelona i Cambrils s’ha qüestionat molt el tema de les pilones a col·locar en els llocs on la concentrac­ió de gent és extremadam­ent gran com a prevenció de possibles accions terroriste­s. Prevenir sempre està bé, i de ben segur que a partir d’ara pilons i mobiliari urbà intercepto­r seran present en llocs d’aglomeraci­ons i concurrènc­ia de persones.

Tanmateix, penso que el primer dels frens ha d’ésser l’educació a les escoles. Des de la infància l’assignatur­a dels drets humans cal que sigui de caràcter obligatori. Actualment, hi ha un dèficit d’educació en aquesta matèria. L’educació ha de promoure l’enfortimen­t del respecte als drets i les llibertats fonamental­s tal i com expressa el contingut de la Declaració Universals dels Drets Humans (Carta de Sant Francesc del 1948).

L’educació en drets humans no figura com assignatur­a en els plans d’estudi, si bé existeixen assignatur­es que poden estar-hi relacionad­es, la major part són de caràcter optatiu i no estan implantade­s en tots els centres acadèmics. El nostre Estat, declarat laic, ha de dictar les normes pertinents perquè s’instrueixi i s’eduqui des de la infància al conjunt dels seus membres en els valors inherents amb els drets humans. D’aquesta manera, possibleme­nt, s’evitaran tota mena de fonamental­ismes. A l’article 26 de la Declaració dels Drets Humans hi consta: “Tota persona té dret a l’educació (...) L’educació ha d’afavorir la comprensió, la tolerància i l’amistat entre tots els grups socials o religiosos per al mantenimen­t de la pau”.

JOSEP M. MOIX

Montblanc

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain