La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Jutgen els arquitecte­s que van fer els dics neerlandes­os. Imiti l’èquid més tossut. 2 Ens cal per respirar. Deduiríem, també. Principi sàdic que entristeix l’anglès. 3 Nàpia. Certeses de matemàtic. Al darrere del camió. 4 En srut sense pagar pels seus actes. Compost binari de bor i un element menys electroneg­atiu. Una que cinquantej­a. 5 Corral de porcs. El sector carni rebutja la carn de gos. L’ocupen les aficions dels equips de futbol. 6 Xop com un peix que abans es deia roger. Afecció congènita i hereditàri­a consistent en unes escates que cobreixen la pell. 7 Acaba com comença. La gata més múrria. Sèries de coses posades l’una al costat de l’altra. 8 Gall escuat. Destaqui. El transport més veloç. 9 Tanqui el ramat al seu refugi. Rere New està en el territori esotèric. L’home que el porta a l’espatlla resulta molt inquietant. 10 Camí o moneda. Relativa a l’humor serós. Hams mossegats. 11 Breny de l’espardenya. Un riu italià a Polònia. Tina caribenya.

12 La jota grega. Li clavarà una bona pallissa. El punt de màxim plaer sexual. 13 Est. Privat dels seus atributs. Reconcilia els enemistats. 14 Agafadors. Boies de suro enganxades a un ormeig de pesca per indicar el lloc on ha calat.

VERTICALS 1 Grecs antics que devien celebrar alguna cosa per sant Joan. S’hi abraonaven tot i que bufava el vent de garbí. 2 El primer de tots. Nom d’algunes plantes aromàtique­s esmentades pels antics que no han estat identifica­des. Al bell mig de les paparotes que et fan per espantar-te. As. 3 Desviació de la posició vertical d’una paret. Instal·len el sòl d’un receptacle. 4 Principi d’identitat. M’ho miraré amb bons ulls. Embarcacio­ns extraterre­stres. 5 En quin moment. Sifilític. Neva i res no funciona. 6 Porter de palau. Gens religiós. Ho fa la cosidora fins que, farta de repetir-ho, es transforma en cuinera.

7 El ferí perquè perdé el cap. Covador. Material que no deixa passar la llum. 8 Relatiu al Nb. Embarcacio­ns de rem destinades a la pesca, sense vela ni timó. Centúria. 9 Al final m’ho temo. Em retardo una mica. Poso la cama sense ajuntar els llavis.

10 Sorgia de sota. Escampadis­sa, segurament a l’estadi. 11 Mulla perquè no mira. Aquesta és semblant al suro. De l’or. 12 A vosaltres. Les llueix al cap el cantant de reagge. Fonament.

13 Poema líric medieval. Pessebre en tres dimensions. Al capdavant del tren. 14 Ídol una mica més petit. Pessics que no t’acaben de fer el pes. El pedal de la dreta.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain