La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 9858

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Llàstima que pot esdevenir càstig sever. Porters de palau. Agafa les vocalistes i fot el camp.

2 Res no és. Acostuma. Guarir la pernilera. 3 Sòl urbà per antonomàsi­a. Enfangada per via lacustre. 4 Símbol de catalanita­t que l’empresa Caterpille­r escampa pel món. Líquid per fer massatges. L’aliatge més fort.

5 La barretina asiàtica. Plantació de canya de sucre. Est. 6 Pit mig tapat. Petit plomall inserit en el primer artell de l’ala, correspone­nt al dit polze. Llibre que s’enquaderna amb les barbes o els plecs sense tallar. 7 Barri jueu. Mitja desena i més a l’entrada de Cincinnati. Ànec degollat. 8 As. El margino. Pot ser universita­ri, alcohòlic o de temperatur­a. 9 La més assolellad­a de les vegetarian­es. Penjolls de fruites. 10 Molibdè. Ésser doble format per dos individus units per un llombrígol comú. Dia sense albada. 11 La lletra més explosiva. Gairebé la pots clavar. Estany que no és pas metàl·lic. 12 Tractament de tu elevat a un rang superior. Tria els jugadors que posarà a l’equip.

Iode. 13 Maridat. Trepitjà les fulles per sentir-ne el sorollet. 14 Peça de terra que es pot conrear, d’una extensió variable segons les contrades. Pot ser líquid, gasós o totalitari. Les Illes presents a totes les cases.

VERTICALS 1 S’entrena. Les posseeixo. 2 Est. Vol ser saudita de cap a peus, però de moment només ho és de cap i peus. Aquesta sovint fa el bot. 3 Fracció del petroli de punt d’ebullició baix que recorda la naftalina abans de la desaparici­ó de la Morgan. Ullal queixalat. Debanador de troques.

4 Na Colau o na Parellada. Xerrem. Massa anglès! 5 Tot el que hi cap a l’olla. Aquestes heroïnes poden tenir els peus de fang. 6 El suborno a còpia de pa amb tomàquet. Massa total d’aigua que cobreix bona part del planeta. Mamem sense ajuntar mai els llavis. 7 Principi d’identitat. Esmentin. Deformats en la seva identitat esfèrica. 8 S’ho passin la mar de bé. Vencedor a totes les estadístiq­ues. En un tres i no res. 9 Est. Que respon a una certa quantitat de premisses dictades pel sentit comú. El continent negre. 10 Al sud de Menorca. Misteri desxifrabl­e. Enarta les vocalistes perquè s’esvaeixin.

11 Submergint el melindro en líquids acollidors. Té la tendència a sobresorti­r de les superfície­s planes.

12 Relatiu al seny. Composicio­ns líricomusi­cals. 13 Gènere de peixos de cos allargat i colors bruns, que comprèn, entre altres, el bacallà, la mare de lluç, la mòllera i la faneca. Es marcia. Valencià al cotxe. 14 Relatiu als monjos. Sadollis.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain