La Vanguardia

El Govern entrega el primer document que acredita l’anul·lació del judici polític contra una víctima del franquisme

El conseller Mundó fa constar, individual­ment, el nom i els cognoms de les persones processade­s pels tribunals militars il·legals de la dictadura

-

Araceli Aiguaviva és la vídua del periodista Josep Maria Huertas Claveria, condemnat el juliol de 1975 a 2 anys de presó per injúries a l’exèrcit per un tribunal militar franquista. Ella ha recollit el primer document individual­itzat, expedit pel Govern de Catalunya i signat pel conseller de Justícia, Carles Mundó, que dona fe de la nul·litat d’un judici o d’un consell de guerra dictat per causes polítiques a Catalunya per la dictadura franquista.

Huertas Claveria va ser condemnat i va ingressar a la presó Model per la publicació d’una informació titulada “Vida

erótica subterráne­a” al diari Tele/ eXpres, un reportatge que posava de manifest el gran nombre de bordells de Barcelona regentats per vídues de militars. A més de ser un referent de la lluita antifranqu­ista, Huertas Claveria és, sobretot, un símbol de la lluita per la llibertat d’expressió.

El Govern expedirà un document personalit­zat, com el que ha recollit la vídua de Josep Maria Huertas Claveria, amb el nom i els cognoms que correspong­ui, per a totes les víctimes del franquisme o per a les famílies que ho sol·licitin.

66.590 PERSONES AMB DRET AL DOCUMENT DE NUL·LITAT

A Catalunya hi ha 66.590 persones contra les quals es va instruir un procedimen­t judicial militar per causes polítiques durant la dictadura de Franco. Va ser una repressió per motius ideològics que va afectar homes i dones de totes les edats i condicions socials. Els tribunals que instruïen aquestes causes van actuar a Catalunya a partir de l’abril de 1938 i fins al desembre de 1978.

LLEI DE REPARACIÓ JURÍDICA DE LES VÍCTIMES DEL FRANQUISME

El Govern expedeix els documents que fan constar la nul·litat dels judicis i els consells de guerra franquiste­s contra catalans per causes polítiques després que el Parlament aprovés per unanimitat la Llei 11/2017, del 4 de juliol, de reparació jurídica de les víctimes del franquisme. En aplicació d’aquesta Llei, l’Arxiu Nacional de Catalunya també publica la relació completa de persones que no eren afins al règim i que van ser considerad­es enemigues del franquisme per la seva afiliació política, les seves idees o creences i contra les quals es va instruir un procedimen­t judicial militar.

El Govern entrega l’acreditaci­ó en un termini màxim de 30 dies 66.590 persones tenen dret al document que restableix la dignitat de les víctimes

 ?? ARXIU HUERTAS ?? JOSEP MARIA HUERTAS SURT DE LA PRESÓ MODEL
EL 12 D’ABRIL DE 1976.
DOCUMENT
DE NUL·LITAT
DEL JUDICI
EXPEDIT
PEL GOVERN
DE CATALUNYA
ARXIU HUERTAS JOSEP MARIA HUERTAS SURT DE LA PRESÓ MODEL EL 12 D’ABRIL DE 1976. DOCUMENT DE NUL·LITAT DEL JUDICI EXPEDIT PEL GOVERN DE CATALUNYA

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain