La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 9886

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Marcides prop de Nadal. La sort que buscava anagramitz­ar el pare del dadaisme: Tzarà.

2 Pot ser judicial o biològic. Freqüenta les cases de joc amb posat de fura. 3 Canalla que no arriba mai a la Maternitat. Estatuetes que també poden tenir els peus de fang. 4 Bars sense asos. Lloguer que associem a un impost. Armadillo que demana a crits acabar a la nostra pell. 5 Ribes gens romàntique­s. Meditada. El tsar perd un as. 6 Acaba com comença. Dic la meva com un personatge groc de la Warner. Les illes catalanes que remeten a l’Àsia Central. Acaba com comença. 7 Poden ser de pobresa, de castedat o de càstig. Les relacions entre ex ho acostumen a ser, sobretot al principi. Elidí les vocalistes.

8 Amèrica sense la simpàtica alemanya. Cloc. La campaneta de la gargamella. 9 Hi és. Raspa per carregar-se l’as. Tenia una certa identitat.

10 La lletra grega més explosiva. La Pepi no és. S’equivocava de manera vibrant. 11 Les parts de l’ofici diví que es feien entre tèrcies i nones. Cobert de cristalls d’oxalat càlcic.

12 Tro anaeròbic. El conjunt de trumfos que té un jugador a la mà. Circ sense envelat. 13 Corda gruixuda d’espart. Eixut. A les portes de Lleida. 14 Empenta. Picada a la porta amb una certa insistènci­a.

VERTICALS 1 Afegia fils a l’ordit d’un teixit. Instrument. 2 Tresor públic. Bandejàrem. 3 Et fatiguis. Pot anaeròbic. Saxó que no respira. Servei públic. 4 Plans sense cap ni peus. Trepitjat d’una manera determinad­a. Comença a tatuar-se un armadillo. 5 Us desplaçàre­u. Eixelebrat que tendeix al consum immoderat de begudes alcohòliqu­es. Escaire.

6 Puny d’espasa. Significa, sobretot mitjançant algun senyal. Músculs parions entre l’abdomen i una part de la cuixa. 7 Hidrocarbu­rs amb ressons bascos. Begut. Tos aneròbica.

8 Bo. Nociu i perjudicia­l. Aliment de les ovelles. 9 Lliurades a algú tenint en compte la seva fidelitat. Us vencen. 10 L’Audi sense maleter. Salutació de comiat que remet a una divinitat. Mates de les papilionàc­ies.

11 Pas lleuger a l’hipòdrom. S’alarmi per la marca d’aigua mineral que li serveixen. L’esperat final del combat. 12 Ben cuidats. L’altre nom, més planetari, de l’autunita. 13 En dues paraules puges ‘a reactors’. Quan l’enterres n’estàs garantint la vida. Puny d’espasa. 14 Afaitada, també d’allà on no se sol veure. Estella, és clar que sí.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain