La Vanguardia

Continuar o frenar

-

Potser convindria una mica de calma i mirar el que s’ha aconseguit en perspectiv­a. Hi ha dues opcions: continuar o frenar. La continuaci­ó està plena d’incerteses i preocupa moltíssima gent. Els independen­tistes més convençuts no volen una aturada tan a prop de la culminació i a l’extrem contrari desitgen que s’arribi a l’article 155. Però hem de pensar en el conjunt del catalans i no oblidar alguns fets: 1) Gran part del catalans no són independen­tistes i, dels que ho són, no tots tenen clar continuar a qualsevol preu. 2) El referèndum de l’1 d’octubre no ha complert els mínims que el legitimin. 3) Les passades eleccions plebiscità­ries, per molt poc, no es van guanyar.

I si frenem? L’independen­tisme ha obtingut uns guanys impensable­s fa uns anys, que no s’haurien de perdre fent una pausa. Si continua el suport social, que no ha parat de créixer, sempre es podran reprendre les accions més contundent­s, com fer una DUI.

Fins ara el xoc de trens s’ha produït entre els polítics, no entre els catalans que pensem diferent. Probableme­nt la majoria desitgem una pausa evitant més mals i així veure l’evolució dels fets dins i fora de Catalunya. Ha costat moltíssim, però a l’Estat i a Europa ha penetrat la realitat catalana. També allà es necessita un temps de calma que moduli les reaccions.

JOAN C. BULLÓN MIRÓ

Sant Feliu de Llobregat

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain