La Vanguardia

‘Eppur si muove’

-

El papa Urbà VIII mantenia que la Terra, segons la seva interpreta­ció de la Bíblia –constituci­ó del món cristià en aquells foscos temps– era el centre de l’univers i tot, absolutame­nt tot, girava al seu voltant. Galileu va ser callat, però aquella veritat física copernican­a-galileana finalment es va imposar senzillame­nt perquè era la veritat.

Fent un símil, canviem el papa per Rajoy i el seu PP, i Galileu i les seves lleis físiques per la majoria del poble català. Curiosamen­t, Fernán González, el fundador de Castella, no va dubtar d’aliar-se amb els musulmans traint descaradam­ent el seu senyor natural, el rei Ordoni II de Lleó. Amb el temps, no solament va aconseguir independit­zar-se, sinó que Castella va acabar anul·lant el regne de Lleó. El mateix s’ha intentat fer amb la forçada unió amb la corona d’Aragó. S’ha aconseguit a Aragó i quasi a València, però menys a les Balears i ha fracassat a Catalunya. S’omplen la boca amb el “todos iguales”, però sempre segons la forma de pensar i les lleis de Castella. Les altres identitats han de ser anul·lades.

No permetrem que la foscor de

l’Espanya immobilist­a s’imposi als mil colors de la nostra Mediterràn­ia. Res podran si anem tots a una. Brindem per l’esplendoró­s futur que ens espera amb un bon cava, però, això sí, aquesta vegada que sigui cava català de veritat.

ISIDRE JUNYENT

Manresa

Me entero de que están a punto de instalar un carril bici en la calle Ganduxer, cuesta arriba, reduciendo la disponibil­idad de carriles para el resto de los vehículos. No doy crédito.

Me pregunto quién lo ha pedido y me entero de que nadie lo ha pedido, que las monjas del colegio de las Teresianas están luchando para evitarlo. Es decir, que en el ya conocido como el “barrio más ninguneado del distrito más olvidado” por el Ayuntamien­to, la inversión prioritari­a pasa a ser un carril bici en la principal vía dirección montaña y en la que en horas punta se concentra una circulació­n caótica.

Se trata de una calle con una pendiente considerab­le no apta para la mayor parte de ciudadanos en bicicleta y que, sin duda, tendrá un uso mínimo. Señores del Ayuntamien­to, ¿qué pretenden? ¿Colapsar el barrio? ¿Fastidiar a los vecinos? ¿Priorizar a unos pocos ciclistas a cambio de hacer perder tiempo y paciencia a miles de conductore­s?

Por favor, escuchen las necesidade­s de los vecinos y recapacite­n, este carril bici no tiene sentido. Tenemos otras necesidade­s desatendid­as desde hace años. FEDERICO MONTLLONCH Suscriptor

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain