La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 9899

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Joc de taula que es pot jugar sense treure’s la jaqueta. Aquesta és de pare desconegut. 2 Principi d’aluminosi. Forado amb ambició. Fixos els ulls en la bossa de confits.

3 Sofre. Llengüetes d’instrument­s de vent. Part punxeguda de l’aixadell. Mulla perquè no mira. 4 Fa un esclat que el mena a ser molt popular davant de zeta. Paret que separa dues masses de teixit. S’ajusta abans de començar a atemorir-lo. 5 Cabres ben esveltes i algueresos. Els colorants que fan canviar el cap de les cosines. 6 La part inferior del bust. Mates papilionàc­ies. Enravenats. 7 Reietó àrab. Amidi la llargària d’una embarcació. El cos de les rees. 8 Tres de l’azulè. Cop de càstig, normalment a les parts baixes. Greixos que no són pas nostres. 9 Ens cal per respirar. Que conté itri. Ressons literaturi­tzants, sobretot a Itàlia. A les portes de Bratislava.

10 L’instrument de vent més proper a la cultura britànica. Em fatigo. Gairebé faig tard. 11 Toqueu, però sense vocalitzar. L’arbre més fort. Mor per absència d’oxigen. Molibdè. 12 Basc. El deixaran sense gònades. 13 Li facis un cert homenatge. Expel·leix gargalls. La part posterior del porc.

14 Operacions que obliguen a evacuar una cert quantitat de sang. Acceptava les conseqüènc­ies dels seus actes.

VERTICALS 1 Varietats criptocris­tal·lines del quars. Malalties inflamatòr­ies víriques produïdes per un virus molt semblant a la varicel·la.

2 En Capone. Sou en un indret que sentiu de la vostra propietat. Civilitzac­ió que precedí la dòria i la coríntia.

3 Redimeix algú tot pagant per ell. Vedell. Setge no és. 4 El primer de tots. Expliqui històries. Recargolin. 5 La part central de la metxa. Perllongar el temps d’acció. Estació de servei al bell mig del desert. 6 Corda de les cames de l’artet de pesca a la qual van enfilats els ploms. Peix introduït a l’Ebre que es fa com un toixó. Est. 7 El desè perd el cap. Copejar fins produir contusions. El mallorquí existeix. 8 Crit d’alerta. Extrec animalons de l’aigua. Eixuts. 9 Submergeix­o un aliment en aigua bullent. Rebut. Acabar abstemi.

10 Fòsfor. Preguen. Comptabili­tat pròpia dels marcadors. 11 Bufes sense cap ni peus. Faig la feina de sant Martí. L’ensumaven a primers del segle XX amb el delit que d’altres esnifen cocaïna a primers del XXI.

12 Banyegant en l’opulència. Orient. Res no és. Nitrogen. 13 Pit mig tapat. Tibeu per descobrir el mite. Xopi la figura de la marededéu. 14 Intermitèn­cies respiratòr­ies. Li clava una filípica de por.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain