La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Pacte ben musical. Bandes de cuir per aguantar l’espasa.

2 Cotxe esportiu que es va posar de moda en els setanta. Assenyala les cases d’una manera que els anglòfons troben poderosa. El cosí més temut de l’estruç. Est. 3 El mato per decapitaci­ó. Porters de palau. Partit Demòcrata Popular. 4 Distraient fraudulent­ament una certa quantitat. Na. Rei sense corona. 5 Passiu com ell sol. Mil·lèsima kafkiana. 6 Poetes de l’antiga Grècia. El rei de Rússia. Funciona. 7 La xifra més cobejada pel tennista. Triftong de la tercera edat. Atacar li surt de franc. Ens cal per respirar. 8 A les portes de Bratislava. La càustica és la més coneguda. Aquest carnicer es dedica a vendre les vísceres de l’animal, entre d’altres.

9 Diu que ha perdut el cap. L’encordin. Mil·lèsim, però dins del miler. 10 Hidroxiald­ehid que resulta de la condensaci­ó molecular de dos aldehids més aviat fúnebres. Enganxareu.

11 Alcohol cíclic de presència inaudita. Ens queixem entre laments.

12 Guarda-espatlles tèxtil. Tibantors

entre tresors. En un cert sentit, divinitat femenina que a Amèrica protegeix els agents que lluiten contra la droga. 13 Embelleixi un aeroport parisenc. Farcells. Negativa raimoniana. 14 Doble parella de nazis. Llesqueta prima que s’obté raent amb una làmina de ferro un objecte de fang abans de coure’l. Poden ser belles o marcials.

VERTICALS 1 Mimosàcia de jardí. Desviament­s molt habituals a l’hora d’informar. 2 Les substàncie­s cèries que constituei­xen la cutícula de les plantes. Cubitals. 3 Del tot enfrontade­s. Raig. 4 La nota musical més vàcua. Que tenen la sabor àcida del vinagre. Iridi. 5 Puny d’espasa. Substàncie­s aptes perquè les escampem per una superfície plana. Acostumat. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 6 Esmenti el nom del barri vell de Londres. En un cert sentit, alegroi. Ni massa calent ni massa fred. 7 Baix sense romà. Al final, resulta absoluta. Edictes del tsar. 8 S’hi dirigís. Comparació entre deu centenars i cent desenes. Quasi són gols. 9 Escaire. Destinació final de tots els camins. S’amargava. 10 Es faran enrere d’allò que havien promès. Matèria apegalosa extreta de l’escorça del grèvol. 11 Rom anaeròbic. Comença a il·luminar-ho tot. En un cert sentit, predecesso­r prehistòri­c de l’elefant. Bo. 12 Piu agitat. Trauria diners del país. Res no és. 13 Centúria. Part del rosari. Forma part de la llista del selecciona­dor Mendelèjev. 14 Criatura marina molt relacionad­a mb les fotografie­s antigues. Pregueu. Parella.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain