La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Vehicles sense motor, arrossegat­s per altres vehicles. La planta del desert per antonomàsi­a. 2 Estimo el senyor que talla el bacallà. Segellarà una carta perquè ningú no pugui obrir-la sense deixar rastre. Duplica el que li posin al darrere. 3 Comentari mortificad­or. Sinceres. 4 Superba. Tot l’aire que respira és encofurnat entre galeries no gaire artístique­s. 5 Tarima prosaica. Granota en boca del que es fa l’entès. Tonalitat. 6 Cop que tot ho regira. Estació de servei al bell mig del desert. Col·loco. 7 A dos. Més desordre. Radia. Res no és. 8 Ocupar tots els llocs disponible­s en el rànquing. Cal pitjar-lo per engegar la tele. Agafadors. 9 Centúria. Un d’innominat. Festí porcí. El pronom feble més orientalit­zant. 10 Pic escapçat. El deixa ben tip. Va fent puntades amb precisió alfabètica.

11 Llengua que comparteix territori amb el català. Lletgesa moral vergonyosa. 12 Inspectore­s. En un cert sentit, trets d’animal de càrrega.

13 Ho escantonar­à perquè sembli piramidal. Pregaren per la joiera.

14 L’acosti. Rar lector de Camus.

VERTICALS 1 Tallat al zero a ca la bacallaner­a. Cacis anagrames al nom d’uns jocs grecs antics. Gos. 2 Imitació dels èquids més tossuts. Foradat a la recerca del tresor enterrat.

3 Gran quantitat de cafè que ha deixat de ser en gra. Pistola de fumador. Expressava la seva hilaritat.

4 Ens cal per respirar. Bec un glopet de licor. Arbust verdenc de flors menudes agrupades en raïm i de fruits negres o vermells. 5 Fallava a l’hora de donar la nota. Extensions adunades. Ho dones de franc. 6 La consonant que borda. Part de molècula. Que té la propietat de cremar. 7 Corona totes les tòniques Schweppes. Xuto la pilota sense que s’aixequi ni un pam de terra. Vent suau que encercla els bondadosos. 8 Restat al mas. Substància dura, blanca, esclatant amb reflexos iridescent­s. Est.

9 Vellesa. Que és de la natura del guix. 10 Fregui amb sorra. Individu d’un poble estès, entre d’altres, per les illes de Sumatra, Java, Cèlebes i Filipines. Redifusió. 11 Llar. Llàstima. Rei rus. 12 Temps mort al joc del bàsquet. Gall dindis. Mola troncocòni­ca dels molins. 13 Copiós. Esquivaven. 14 El que fa vi. Naveguis per l’oceanograf­ia del tedi. Tenyí sense vocalitzar.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain