La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Arrabassan­t l’instrument del marxista mut. Capa de sal que deixa sobre una superfície l’evaporació de l’aigua salada.

2 Aplico fixador de cabells als meus rínxols. Auxiliar. A. 3 Has perdut la porteria de rugbi. Insecte picador amb tres llancetes al cap per poder travessar la pell gruixuda dels animals dels quals xucla la sang. Imatge que esdevé símbol. 4 Se’n fotin, però ho facin bé. Persona que té cura dels ruscs de les abelles. 5 Desfilada carnavales­ca. Eixut. Cua sense cap. Ho recoc en absència de la vocalista.

6 Est. Perseguido­r de daines amb ganes de jugar. Trepitja la torre torta. 7 Relatiu a la protagonis­ta de les noces. S’acabin la carn arrapats als ossos. Res no és. 8 Telenotíci­es. Mesures del rei que tot ho transforma­va en or. Us fatigueu. 9 Faci com algú altre. Passa un teixit pel colador, a veure si els cucs no passen. 10 Antiguitat vital. Treure diners fora del país per no pagar impostos. L’arbre més radiofònic. 11 Bruixot escocès. Ho apunta tot al pentagrama. Gide quan se li escapaven les vocalistes. As. 12 Est. Morts informàtiq­ues. Medalla d’argent en la cursa gramatical. Abans abans. 13 Varietat del quars que l’home prehistòri­c trobava molt útil. Faràs la teva feina.

14 Regares amb oli i vinagre. Jornada ciclista i una de calamars.

VERTICALS 1 En la fabricació del paper a mà, operari que, amb la forma, treu de la tina una quantitat suficient de pasta per a formar un full del gruix desitjat. Radiada. 2 Passeu a un pam de terra. Aplegada. Comença la immersió. 3 Poc anaeròbic. D’un color entre roig i groc, com el lleó. Danya una part del cos de prémer-la tan fort. 4 Relatiu a les muses. Frontera. Prenom àrab que els catalans donem per bo. 5 Nitrogen. Inaudit, poc o molt. D’aquesta manera. 6 Del dret és una frase i del revés, un elevador de cotxes avariats. Xai que torna. Pronuncian­t. Res no és. 7 Procuraré. No pas tu ni vos. 8 Delicat i poc abrupte. Banyegat a Tossa de Mar. Has perdut la porteria de rugbi.

9 Principi administra­tiu. Humit, que transpira. Antiguitat­s vitals. 10 Gens religiosa. Malmeti. Universita­t Catalana d’Estiu. 11 Cetaci que salta de Mallorca a Menorca. Àguila marina. Principi atributiu. 12 A les portes de Barcelona. Bots de pell de bou. Ho donarà de franc. 13 Se’ls diu als solters vells. Ho faig servir de manera sindical. Element fàl·lic que pot acabar a la paella. 14 Aixecar les celles. Aplega tota la farina per fer pa.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain