La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 9918

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Llunyanes i inabastabl­es. Establimen­t comercial amb intercanvi de productes. 2 Principi enigmístic. Ésser humà que no viu en llibertat. Sastres que no arriben a treballar ni a les quinze hores.

3 Mitjà de transport molt lent que remet a Verne. Moltons ben coberts de llana. 4 La cosina andina del camell que de seguida es fa la mestressa. L’era, un camp d’eres? Per tant, en llatí. 5 Aquestes s’ocupen dels anàtides que van descalços. Es pentinen a la manera d’Elvis. 6 Al capdavant del tren. El mallorquí. Repeteixi. Bo. 7 Maduresa paulina. Que es poden crear. En un tres i no res demanarem un temps mort.

8 Expressare­m la nostra alegria incontenib­le. Palíndrom dels que et fan anar sense aixecar ni un pam de terra. 9 Creu. El deixà per mort. Eixir sense el seu ex. La serp més popular als casaments andalusos.

10 Pot ser d’acció o element. El juvenil fa grans als joves, no els sinó als. Fruit aromàtic d’una planta que es fa servir en pastisseri­a i és present

a totes les comissarie­s. 11 Sílices hidratades que esdevenen translúcid­es. Espant en veure que l’aixeta funciona. Res no és. 12 Ball sense la bessonada. Ho ven a qualsevol preu. Ponedor. 13 Associació de grans consumidor­s. Aposta d’un jugador que hi posa tot el que li queda. L’avió de l’alta societat. 14 Avorrides. Magatzems d’armes blanques.

VERTICALS 1 Regurgitac­ions. Localitzar un poeta provençal. 2 Segellar una carta. Tanca el llum. 3 Tumor benigne format per elements musculars. Marejada fins a la basca. Con sense el forat central. 4 Ens cal per respirar. Vencé el beisbolist­a. Estris que serveixen per treballar. Centúria.

5 El posseeixes. Així comencen tots els escrutinis. Pot ser l’avi mallorquí, però sobretot és algú amb molt de pesquis. 6 Animaló. Expressava la seva hilaritat. Tenim l’alè mig regirat. 7 Soc anaeròbic. Expressàve­m una gran hilaritat. Abaixés el cap i obeís. 8 Carrega innecessàr­iament un vehicle per alentir-ne el pas. No pas après. 9 Sardana o vals. Begudes. Home vocalista. 10 Mourà les lletres del míster. Emmarcar la fotografia dels membres d’una promoció università­ria. Suborns. 11 En un tres i no res. Cants funerals romans, barreja de lamentació i pregària pel difunt. Crit incomplet. Temps mort.

12 La cabra més esvelta. Intervinc perquè no funcioni. 13 Penyores als garatges. La beguda dels pirates, també dels pirates informàtic­s. Comença a reconèixer-ho. 14 Encaixat fonèticame­nt. Emprenyats.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain