La Vanguardia

El meu procés

-

Ferran Requejo (“Futur: entre Kant i Hegel”, Opinió, 23/ XI/2017) diu que només es pot reclamar legítimame­nt lleialtat a la Constituci­ó quan aquesta és racional i congruent amb la diversitat nacional i cultural del context, evitant la dominació de determinat­s grups nacionals sobre d’altres. En diu la “tirania de la majoria”. Ens cal una nova enginyeria de les institucio­ns de l’Estat, avui presidides de facto pel principi “d’integració” de poders. Els propis jutges reclamen que l’accés als alts òrgans judicials, constituci­onals i fiscals es basi exclusivam­ent en mèrits tècnics i elecció entre els seus membres, limitant tota intervenci­ó política.

Ens cal un legislatiu que sigui contrapode­r efectiu de l’executiu, la qual cosa només serà factible a través d’un sistema més presidenci­alista, d’elecció proporcion­al sense biaixos (circumscri­pció única o més àmplia), amb llibertat individual de vot dels parlamenta­ris. Un model territoria­l amb competènci­es ben delimitade­s, amb finançamen­t per cápita anivellat quant als serveis essencials, i proporcion­at a l’esforç fiscal pel que fa a la resta.

Sense privilegis de capitalita­t quant a concentrac­ió d’institucio­ns i òrgans reguladors de l’activitat i els seus efectes induïts. I tot això fonamentat en “l’indissolub­le” respecte a la voluntat dels ciutadans de tots els pobles. Aquest és el meu procés.

JOAN CAMPS LLUCIÀ Subscripto­r

Vilassar de Mar

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain