La Vanguardia

El lector expone

Les pluges que no arriben

-

Espanya ja és el país més àrid d’Europa amb un 75% del nostre territori susceptibl­e de patir desertific­ació. Les nostres reserves d’aigua embassades amb prou feines arriben al 37% de capacitat i van minvant. La sequera és aquí per quedar-s’hi, i el problema és molt més greu del que sembla.

La manca de pluges provoca grans pèrdues econòmique­s, riscos sanitaris i problemes socials a part de gravíssims impactes mediambien­tals. Els pagesos no recorden una situació pitjor des del 1992 en els conreus de secà, aquells que ni tan sols fa falta regar, i els nivells de contaminac­ió atmosfèric­a en ciutats com Madrid han superat el límit saludable per respirar. Més de 120 municipis a Espanya ja s’estan abastint amb aigua de camions i cisternes, o ja tenen restriccio­ns d’aigua de boca.

Però la culpa de la sequera no tant sols és la manca d’aigua, també és per la mala gestió i el malbaratam­ent, el greu error de creure’ns que l’aigua és un recurs infinit. Un exemple és la futura construcci­ó d’una platja artificial, la més gran d’Europa, a Guadalajar­a. Durant les darreres setmanes Greenpeace ha viatjat per 30 rius, llacs, embassamen­ts i zones humides de 12 províncies per documentar la desolació provocada per aquesta llarga sequera.

L’aigua és un recurs imprescind­ible per la nostra vida. És urgent un canvi en la política hídrica que faci una gestió eficient de l’aigua en lloc de centrar-se en les grans obres hidràuliqu­es prevenint i mitigant els efectes de la sequera. Els refugiats del clima potser no estan tan lluny com ens pensem.

LOLA ARPA

Peratallad­a

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain