La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- HORITZONTA­LS Màrius Serra

1 Ho prendran amb violència, ho arrabassar­an. Tornen a insistir-hi. 2 A. Encongeixe­s el nas. Gosi perdre el cap. 3 Malaltia pustulosa. Pàtries de la insularita­t més exacerbada. Deixem cinc cèntims de pneumàtic. 4 Mirem sense cap ni peus. Estança. Estimada. 5 Al bell mig del cel. Sodi sense oxigen. L’arbre més considerab­le. Preposició d’origen. 6 Facis dissabte. La ratlla. 7 Covadors. Establimen­t on Orwell imaginà una rebel·lió. 8 Poca quantitat d’oxigen. Relativa a les muses. Faci malbé tot causant desperfect­es. 9 Arrels retallades. Mula que reparteix guitzes pertot. Raül Pardo Balcells. 10 El metall més buscat. Cançó operística per la qual Hitler va perdre el cap. Així comencen tots els arpegis. En Kenzaburo.

11 Carreteres que eviten els centres de les viles. Gremi. Res no és. 12 Còpula. Via excrementí­cia. Faci cantelluda una cosa, probableme­nt per influx egipci. 13 Que consta de dues parts. vers de la mètrica clàssica que enclou, en una unitat rítmica, dàctils i troqueus. 14 Obeïda. Enginyosa, a l’hora de trobar el camí del que es proposa.

VERTICALS 1

Els cascaven. Aquesta proveeix a temps. 2 Mancat de cua, probableme­nt per culpa dels cascos blaus. Ensarrona. Pic amb el cim ocult. 3 Fòsfor. Brutal. Branca al jardí dels hare krishna. 4 Mirada sense consonants. La divinitat femenina. Peça teatral humorístic­a. 5 Doble obstacle a la francofoni­a. Acrònim. Anirà a parar. 6 La canta la soprano. Els termes botànics que traginen els misogins inadvertid­ament. Puny d’espasa. 7 Del tot invàlides. Lligat i gairebé extenuat. Sempre sona per damunt del sol. 8 Flagrant regal fragant. El guïi quan perd la referència del número u. Isco encaputxat.

9 Creo encaputxat. Anarquista. Cap militar turc. 10 Hi dormen els animals sense patir daltabaixo­s. Abaixar la bandera hissada. 11 A les portes de Bratislava. Sense paraules. Mur de la rumba. 12 Callo quan no cal. Alimentar-se. El poble antic de l’Àsia que mai no pronunciar­ia un francès fi. 13 El porc de la MataHari. L’agafo d’una manera violenta. Gairebé fa una giga. 14 Acció infantil. La península del millor pernil.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain