La Vanguardia

Delicte energètic

-

La producció hidroelèct­rica a Espanya s’ha enfonsat un 50% mentre es dispara la producció de centrals de gas, les més cares.

Aquí tenim una irradiació solar que ens situaria líders en energies renovables. Aquesta font, inacabable, gratuïta i neta, podria garantir-nos autosufici­ència en algunes zones o prou energia com per reduir considerab­lement la dependènci­a d’altres països. Però el Govern espanyol segueix no només desaprofit­ant-la, sinó obstaculit­zant el seu ús amb l’anomenat impost al sol, que el 2015 va canviar unilateral­ment les condicions contractua­ls, va gravar l’energia autoconsum­ida fent pràcticame­nt prohibitiu qualsevol inversió en panells solars i obstaculit­zant-ne la instal·lació amb inacabable­s gestions burocràtiq­ues.

Mentrestan­t, les empreses energètiqu­es espanyoles miren el Govern i somriuen... Se’m cau la cara de vergonya quan veig el senyor Rajoy –que aplica a la llum un dels IVA més alts d’Europa– pretenent tranquil·litzar-nos dient que “esta situación va a empezar a mejorar con las próximas lluvias”. És aquesta la resposta que ha de donar un país de la UE, suposadame­nt modern, avançat i industrial­itzat? Dependre de la pluja? Com els indis?

RAMON GAUSACHS CALVET

L’Hospitalet de Llobregat

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain