La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 9932

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Dolentes com elles soles. Faci coses pròpies d’un fadrí, i no pas d’un paio madur com ell.

2 Aquesta rep el suport econòmic de bons padrins. Adverteixi­n. 3 Al final, seguiu. Sargí la roba d’un familiar directe. Que no es mou ni un mil·límetre. 4 Emetin per antena. L’Otan en versió original. Precedeix l’esperança i la caritat amb voluntat fèrria. 5 Companya de trapelleri­es de vàndala. No progressar en la reducció del consum de tabac.

6 Mitja desena. Els graus de la rectitud. En aquell indret. 7 S’acotxa. Taca d’alguna extensió. Con agitat.

8 Nom genèric trivial de les olefines. Li llanci un desafiamen­t. Acaba com comença. 9 Principi actiu. Cascos de soldat de forma cònica i punxeguda. Relatiu a la regió coxal. 10 Iranià. Substància emprada com a adob de cutis. Les dues queixes del zulu.

11 Na Lina sense segones. Pot ser cola o de pinyons. Facis créixer en alt més que en ample la capçada d’un arbre. 12 Remeno les brases del foc perquè revifi. Ratllada com la cansalada. Comença a enamorarse. 13 Nitrogen. Es fatigui com un gos. Percebre de manera femenina.

14 El convidi a visitar un centre de secundària. Aquesta fa sonar un instrument.

VERTICALS 1 Masegava la roba per rentar-la al safareig. Ho allisi tot.

2 Relatiu a la tercera edat. Una estàtua ajaguda entre un centenar més. Nitrogen. 3 Extret d’opi compost. Van fent via. 4 Ara fem l’article. Estats mentals de qui viu a la lluna o al setè cel. En un cert sentit, el principi espiritual de tot Orient. 5 Sadollar. Un estany que recorda un cantautor. Sol precedir totes les condicions.

6 Donald. Ens dirigim. Versió original subtitulad­a i barrejada. 7 Punta de jàssera. Han perdut un xec de seny. El deixis ben tip. 8 Ens cal per respirar. Convidar amb força. La fada encisera en desencisa cinccents. Ens cal per respirar. 9 Es desplaça. Ho deixava tot ben ple. Cadascuna de les distincion­s que afegeixen valor a un cinturó negre.

10 Eludeix el peronisme. Adaptada. 11 Infanta, petitona. Mico menut. Comença a odiar. 12 El desè ha perdut la capçalera. Ho tancava. Dirigeixo la tropa cap a Menorca.

13 Grifó. Transforma­r els aliments per fer-los més agradables al paladar. 14 Aquesta no té un lloc fix. Ho farà servir a l’americana.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain