La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Et contreus i et dilates a un ritme constant. El deixà impression­at amb el seu concepte de cop d’estat. 2 Olorar-ho sense la líquida. Us submergiu en les tenebres. 3 Bescoll. Els vencen. La part posterior del porc. 4 En Capone. Alça la copa, la bandera o l’espasa. Sent una profunda aversió per un serial brasiler. 5 Paraigües amb les barnilles revestides de roba. Capricis que ens donem per premiar-nos enmig de la rutina. 6 Xerrem mallorquí i ens tornem hipertenso­s. Gènere de plantes d’anuals a perennes, de la família de les crucíferes. Sofre. 7 El primer de tots. Aquesta treu escuma. Així comencen els adoctrinam­ents.

8 Bruixot d’Apple. Endolceix. Armadura verda. 9 S’enfonsi en les profundita­ts marines sense avisar. Fem la verema a la DO dels Costers del Segre.

10 Ensinistra cavalls d’home a home. Trèvol que no té cap desig de sobreviure. Paga per una lletra de qualitat.

11 Principi accionaria­l. Cèrcol metàl·lic que envoltava les rodes dels carruatges. Jornades. 12 Que té una

sonoritat que recorda l’instrument del mut dels Marx. Teníeu una identitat, i no pas la del fill gran. Gran Premi. 13 Que succeeix de seguida. Estrènyer el camp del tir. 14 Explicats a la manera dels novel·listes. Aquesta té un esquelet massa pronunciat.

VERTICALS 1 Deliciosa. Afegida. Han perdut una porteria de rugbi. 2 La vida que menen els majors. Acostava la gerra al got i hi buidava una part del seu contingut. 3 Avís acústic fet amb gralles que assenyala cada moment d’una jornada castellera. Escollim. Parir en absència d’aliment.

4 Els arbres més considerab­les. Sortir del port en direcció mar endins.

5 Gall tot escuat perseguint l’Olga. Les encara el ciclista, les combat el massatgist­a i les exigeix el discapacit­at. Disquisici­ó molt pesada, potser perquè es dilata i es dilata en el temps.

6 Esgarrapat. Pot ser de mesura o desmesurad­a. En un tres i no res. 7 Est. Juntament. Aquesta carn no és pas de gos. El mallorquí. 8 Aquesta llengua comparteix espais amb el català en un raconet d’Europa. Els boscos més filmats per Mediapro. 9 Concubina de l’harem. Artet amb sonoritat que hauria plagut a Antonin Artaud.

10 Per cames fuig l’as. Ho faria servir a l’americana. Res d’agitació. 11 Exposat a la censura. Totes dues. 12 Ho oloro sense respirar. El dia que roman en el futur. Escola Oficial d’Idiomes. Tonalitat. 13 Morís prop de París. Damnifiqui­s. 14 Palmereta. Una germana a l’ascensor. Clava bastons a tocar de les tomaqueres per ajudar-les a créixer d’una manera gens suau.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain