La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Cargolada i tal vegada en una carretera de muntanya. Les tres últimes d’asteca en fan dues. Dies interminab­les. 2 Cabrit d’un any complet. Ampolla d’escumós extreta del subsòl. Cruïlla entre l’erotisme i la pornografi­a. 3 Mil cinc-cents. Fereix un ocell perquè no pugui aixecar el vol. 4 Malures vegetals. Aquests es dediquen a cuidar els ànecs més imitats pels legionaris, ni que només sigui a passos. 5 Palíndrom extremista. Deixo anar la meva semença. Principi etimològic. 6 Atrapa una melodia en la malla temporal d’un metrònom. Fet servir. Aquí a Borriana. 7 Bastó al cim del qual és posat un animal que serveix de reclam de caça, el molt enze. Omplim la vall amb les materials resultatns de l’erosió. 8 Sofre. Adequï les meves capacitats a les necessitat­s ambientals. El color de la matèria més important que podem posseir. 9 Grup incomplet. Lectures de la raó pura. 10 Remarà enrere. A les portes de Viena. Ho va ser el sant Sopar. 11 Han perdut una porteria de rugbi. La població mallorquin­a més precolombi­na. Llet sòlida. A les portes de Badajoz. 12 Soneta. Dissentí.

13 Esther Arnalot Polls. Abusava dels recursos dels seus subordinat­s. Na Cruz. 14 Subjectada fortament amb trinques. Ili.

VERTICALS 1 Anares per aquí per allà vestit de càmping. La població del Maresme més relacionad­a amb el rock.

2 Pentinin algú a la manera d’Elvis Preysler. Morir-se. 3 Ara fem l’article ponentí. Festassa felina que aaba amb tothom a quatre grapes en uns coneguts grans magatzems de roba. Droga copiosa. 4 L’animal salvatge que custodia les Corts espanyoles. Es facin grans (i caiguin de l’arbre). Septentrió a la brúixola. 5 Aquesta està en línia amb els altres cossos celestesd. Conjunt de fruits nascuts del mateix brot i que encara estan unts. 6 Puny d’espasa. Xavier San Juan. O peca o no. La lletra grega que pot transforma­r un toro en un bou. 7 Acabar abstemi. Perseguia a crits. Rodó però sense rodones. 8 Arbres de les verbenàcie­s. Principi inimaginab­le. Jornada. 9 Buidar el ventre. Posseïm. 10 Se’n diu la serp del llibre de la selva més fmaós de la història. Es mostri ben amunt. Faci fora els ancians de la autovia II. 11 Ho situo en el calendari al costat dels anys que va viure don Eduardo. Relatiu a l’òrgan foliaci de les plantes conegut com bràctea. 12 Li ho oferiré de franc. Posar en ordre els planetes del sistema solar en un cop de sort. Est. 13 Còpula. Ho determinen amb dades fiables. Guàrdia pública urbana. 14 Aquí estem, encara, i pels segles de segles. En teníem coneixemen­t.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain