La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Serveix per a cobrir una capsa plena de llibres en edició de luxe, no pas de butxaca. Que respon a una dinàmica raonable. 2 Aplegades. La neteja més personal. 3 Sisos que foragiten les vocalitste­s. Reforci la part inferior d’una cosa. Beatriu Ramos Poblet.

4 Moviments facials convulsius que l’afectat no pot evitar. Aquesta és saludable. Eduqui. 5 As. En Saül quan perd el cap per en Raül. Patològica­ment grocs i propers a l’histerisme.

6 Aplica reduccions pressupost­àries als sectors estratègic­s. Temé haver perdut el cap. Has perdut la porteria de rugbi. 7 Armadura verda. Universita­t Oberta de Libèria. Ho foto a la foguera de sant Joan. Ens cal per respirar. 8 La filla de la neta. Tàvec que es confon amb els tebans quan vola per Tebes. 9 La Cris perd el cap. Dimoni. Códol agitat a la manera d’Apple. 10 As. Mesures de capacitat per al vi, dividides en quatre barralons. Crit d’acceleraci­ó equina.

11 Peça de terra cuita que forma sostres. Cinquanta i cent. Faldó de seda

que portaven els homes d’armes medievals de la cintura al genoll. 12 Hi és. Escantonar a l’egípcia manera. La teva. 13 Roc anaeròbic. Flor que tragina el renard. Acceptaven en herència tot exclamant: ah. 14 Mancada de gràcia. Fangosa.

VERTICALS 1 Picarà a la porta del pneumòleg. Lladregots de rosegadors. 2 Hi posi una nansa. Metall dels lantànids. El seient del parlamenta­ri. 3 Agafat amb els dits del plat aliè. Protector que circulà durant molts anys per Portugal. Nitrogen. 4 Principi administra­tiu. Gens bruscos. Companys de ràtzia dels vàndals.

5 Ho deriva per no pagar impostos. Curta d’enteniment. Dues escales de pintor obertes. 6 Ho empres entre fuses. D’una bellesa trencadora... de miralls. Contra-rellotge. 7 Res no és. Digeria el que feia la senyora. Conjunt de persones que seien al voltant d’una taula. 8 Rebo els clients i me n’ocupo. Creixi l’all en el seu hàbitat natural. Res no és. 9 Profession­al del futur de l’aviram, també designat amb el mot pentavocàl­ic ouaire. Pals mig menjats. Davant Time designa una música molt sincopada.

10 Composició líricomusi­cal. Ho envià per les ones abans hertzianes. Obri la boca i els ulls davant d’un aparador. 11 Gairebé fa gol. El posa al foc. Pot ser quadrada o cúbica, però sempre és radical. 12 Glaci a la vora de l’Ebre. Fabricant d’òvuls. Casanova bioquímic. 13 Aquesta conté Y. Anarquiste­s. 14 Hi penetro amb la intel·ligència més esmolada. Peix raïforme que té nom rossonero.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain