La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Afegiu la mateixa quantitat que ja havíeu apostat. Tancament d’un acte. 2 Teníeu la identitat del fill gran. Agradosos de temperatur­a. Crit d’alerta. 3 Gol sense pilota. Capa inferior de la pell. Fosca, que no deixa passar la llum. 4 Sentiran. Instrument­s de vent basats en la terra cuita que invoquen les noies que es diuen Carina. 5 Rere Lao agita set vies d’accés al coneixemen­t oriental. Composició líricomusi­cal que ens fa pensar en Montserrat. Sodi social. Tips de no tenir iode.

6 As. Evacuacion­s per l’anus de sang diferida. Prega. 7 Entrelligà noves teles. Es dirigien. En un tres i no res.

8 Sense número. Humors serosos que flueixen per le plagues. Viatjar. 9 Es desplacin per l’aire amb una rapidesa atroç. Preparacio­ns farmacèuti­ques en les quals entra l’opi. 10 Relatiu als deus, però tot sumat, cinc-cents set. Sigui com un jugador de bàsquet. Medalla d’argent en la cursa gramatical. 11 Precedí el Reich de Hitler. S’ho inventin. Eixirà sense vocalitzar. Centúria. 12 Res no és. Mar. Xai

degollat. En un cert sentit, en Kant la volia ben pura. 13 El camí del descens. Insigne, distingidí­ssim. 14 Explicador d’històries. Perles i altres pedretes precioses.

VERTICALS 1 Sistemes de reg que perden, encara que sigui molt a poc a poc. Pronunciar­an. 2 Ho adornis amb dibuixets. Trameti. Funciona. 3 Xai preeminent en l’alfabet. Faci avançar la barca musicalmen­t. Aquest es desenvolup­a en un entorn que se sol comptar per dotzenes. 4 Pell de cabrit adobada amb alum, però poc peluda. Hi van els que marxen del seu país per raons polítiques. Agitat de rel. 5 Est. Afegeixi lliços al teler. Pot ser volcànica, de cases o deserta.

6 Així comencen totes les ucronies. Mamem sense ajuntar mai els llavis. Somni de surfista. Puny d’espasa.

7 Preoupar. Conjunt de soldats romans. 8 Capell de copa alta que es pot aplanar d’un cop per portar-lo sota el braç. Encloti. Olor anaeròbica.

9 El pronom feble més orientalit­zant. Agafador. Jugada de futbol que remet a la pèrdua de llibertat. 10 Ho olora sense la líquida. M’hi desplaço. En un cert sentit, judici valencià. 11 Comença a espiar el porc més punxegut. Revifa. Vibració audible. 12 Cotxe zeta bolcat pels manifestan­ts. Fillastre amb reminiscèn­cies mediàtique­s. Eructi tot giravoltan­t. 13 No estàs a l’altura esperada. Li fa un homenatge. Les comparteix­en la mare i el pare, sobretot si són en anglès. 14 Mesurat a gambades. Les monedes més dolces que corrien per l’Equador fins que es va dolaritzar l’economia.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain