La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Et distragues­sis amb un videoclip de Michael Jackson. Moviment oscil·lant. 2 Recobreixi per galvanoplà­stia les planxes de coure amb una capa d’acer. Aquestes són execrables. 3 Que té la virtut de mitigar. Brillant. 4 Alarit de qui no vocalitza. Us ho mireu sense gravetat. Masega. 5 Dues escales de pintor obertes, de perfil. Terme matemàtic sobre el fascinant món de la parella. El principal atractiu d’una núvia lletja. 6 La més vibrant de l’alfabet. Ho omple amb adob orgànic. Ni freda ni calenta. Iode. 7 Tenien una certa identitat. Obres de teatre més aviat tristes. Políticame­nt correcte segons els vells estàndards del Partit Comunista. 8 El gran Mèxic. Poden ser d’alcohol o de temperatur­a. Òxid d’itri. 9 Blau cendrós clar. La part superior de la cigonya. Precedeix Cuba en un dels llibres de Guillermo Cabrera Infante. 10 Enravenat i al desert. Bots anaeròbics. Ho folra amb una capa tova. 11 Advocat menorquí. Ho cremaven com si fos roba fina. 12 Ball sense les bessones. Causem el pànic entre la població. Cuot tot escuat. 13 Senti una profunda versió per algú. L’acció reivindica­tiva que sol provocar una lletra no pagada de part de qui no l’ha cobrada. En un tres i no res. 14 Perdi la verticalit­at. Salt d’aigua.

VERTICALS

1 Practicare­m l’Espolsada al Vallès. L’acció de passar per un lloc estret, sobretot si vas muntat dalt d’un cabró. 2 Transforma el ferro en acer per cementació. Bèstia constantme­nt alimentada. 3 Pot ser de llet o de rellotge. Sol precedir l’esperança i la caritat. Tens una identitat plena en tots els fets. Parella de romans. 4 El ferí i li tallà el cap. Combats tinguts dins d’un clos com a espectacle. Un peix a l’assaig.

5 Ubiquem. Les aigües del Tíber baixen molt agitades. El primer de tots. 6 Sud. Costat d’un cos de cavall. Foradi. 7 Planta herbàcia present a l’ínsula. Els més ases dels vibrants. Doble obstacle a la francofoni­a. 8 Ho conec. Allargamen­t d’una síl·laba breu que et porta molt a prop de l’èxtasi. Gros o petit, et permet beure a galet del càntir. 9 Anàvem circulant amb un cert ritme. La torreta del sentinella. 10 Costa. Acatà les ordres rebudes. Felins americans que han acabat fent companhyia a les adides.

11 Mancat de cua de manera estructura­l. Impedeixen que les penínsules esdevingui­n illes. Soc anaeròbic.

12 Creada del no-res. Cosa, de més o menys valor, deixada per qui es mor.

13 Li clavo un mastegot a la fabricant d’aires condiciona­ts que no funcionen. Aixequeu les potes davanteres com un cavall encabritat. Puny d’espasa.

14 L’electricit­at més quieta, que no es mou ni un mil·límetre. Apunta al pentagrama.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain