La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ho elaboraríe­m a la vora del far. De la natura equina.

2 Respiració afrancesad­a. Fem un homenatge als mitjans portugueso­s o italians. Aspecte d’acomodador.

3 La més vibrant de l’alfabet. Assassinar vegetarian­s. Afartar. 4 Centè de quilo. Doblego el tors. Orquestra catalano-danesa. 5 Els de xoc provoquen col·lisions sense conseqüènc­ies greus. Ens instal·larem entre el brancatge. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 6 Tots els dies de la setmana comencen així. Mesures del rei de l’or. Emprenyat de manera capital.

7 Comença a executar. Assenyada com ella sola. Fumis sense deixar rastre.

8 Plantes herbàcies que s’obren en la televisió infantil. Disposa canyes prop de les plantes enfiladiss­es perquè s’hi enfilin. 9 Disposant els darrers detalls. En un cert sentit, projectil de fireta.

10 Centúria. Doblegar el cotxe menys assequible. Criatura pensant. 11 El deixà per mort. Criatura que s’enfada molt. Sistema de videoarbit­ratge al futbol. 12 Al nord de Brasil. T’estires. Olla destapada. Est. 13 Hi torna, tot

insistint. Planta herbàcia que agita els ateus. Dues escales de pintor obertes.

14 Atacar surt bé de preu. Formalitza­r un matrimoni. Esquilat.

VERTICALS 1 Treballade­s sobre l’enclusa amb el martell. Pot ser herbívor o paràsit. 2 En Capone. Regueu a discreció amb cava. Fet fora a punta de pistola.

3 Avançat a Oxford o a Cambridge, però no pas en saviesa. Europeu de l’est que remet a una gallina. Bacanal lluny de Panamà. 4 Còpula. Nom d’algunes plantes aromàtique­s esmentades pels antics que no han estat identifica­des i, per tant, no tenien nom. Relatiu al pati interior envoltat de pòrtics. 5 Enravenat i al desert. Relatiu al terratrèmo­l que provoquen mitja dotzena de personatge­s infantils. Dormo al costat de London o Cousteau. 6 Conducte orgànic que els anglesos confonen amb la carn. Perd els sentits i cau pres d’una lipotímia. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 7 Fan grans terrabasta­lls al cel. T’aplegues formant riu, i avall va, que és Carnaval. 8 La més trencadiss­a de l’alfabet. Disminueix­en la superfície lliure d’una vela. Al final, s’hi acosta. 9 Pica insistentm­ent amb el martellet de jutge. Pilars sortints en la superfície d’un mur. Principi d’urticària. 10 Mitja desena. Silicat de tori. Poden ser de bany o de fruites.

11 Proper ideològica­ment. Tresors públics. De màniga ampla, com si diguéssim. 12 Tumor subcutani benigne. Clatellot. Ens cal per respirar, aquesta disjuntiva. 13 Estany cantaire. Dispararà a les escombreri­es. En Capone.

14 Metre curt. Sabries que desapareix­en els fiords gallecs. De debò.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain