La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Protector solar per als ulls. Esborrant les culpes per mitjà d’algun ritu religiós. 2 Dia sense albada. El navegant fluvial més precari. Relatiu al lòbul de l’orella de la tavernera ponentina. 3 Desplaçar-se per l’aigua. Ho situo al calendari tot pensant en don Eduardo. Lapó encaputxat.

4 Iode. Doctor de la llei islàmica i expert, doncs, en qüestions jurídiques i teològique­s. Persona que té habitatge.

5 Cal reordenar-les. Clotada. Foguera on es cremaven els difunts. 6 Fer-ho amb les aigües impolica avançar en travessia. Preparació gelatinosa que s’obté fent bullir suc de fruita amb sucre. Puny d’espasa. 7 El desè, escapçat. Veremat amb afany per obtenir un bon vi dels Costers del Segre. Dues escales de pintor obertes, de perfil. 8 Mig mort a l’hora de fer redifusió per Twitter. Rento, també. Ratllem la roba tot menjant cansalada. 9 És adequat i conjunta. Debanador per fer troques. Mig de pícnic. 10 Centúria. Que no se sap ni quan va començar ni quan acabarà. Bèstia mancada de testicles. 11 Xut que no aixeca la pilota ni un pam de terra.

Tasti el meló. Ho humitegi tot per mitjans naturals de matinada. 12 Juguin al mirall. Estris que serveixen. Cruïlla entre l’erotisme i la pornografi­a. 13 Rei sense corona. Pelem el muntanyist­a a la manera civilitzad­a. Ratllaré la roba.

14 Prestamism­e abusiu. Traspassad­es.

VERTICALS 1 Els discos negres que tenien solc. Torneu a cuidar-vos-en com si fos un hort. 2 Impost d’Activitats Econòmique­s. Anuncien les festes i permeten viatjar a la lluna. Estimis en Martin. 3 Sofre. Que tenen un parell d’aspectes complement­aris. Blau cendrós clar. El primer de tots. 4 L’era, el camp d’eres? Amagat a Iria Flavia. Comença a torpedinar-nos. 5 Tresor de col·leccionist­a. Sifilítica. 6 Xai degollat. Joc popular en què els dos jugadors treuen una mà i han d’endevinar quants dits estesos sumaran. Coix que va de pet al barranc. 7 Antiguitat vital. El sentit valencià de la marxa que mena a Lleida en tren. Principi d’identitat.

8 Tenia una identitat. Protecció. Es posi el dit a la boca i exerceixi la succió. 9 Desena. Anem fent caure els troncs dels arbres del bosc. Digerit. Fluor. 10 Exerceixo de núvol i descarrego un xàfec. Al final, el clavin. Viu amb un cert desordre el seu ingrés a l’Uvi. 11 Casanova bioquímic. Li vingué de gust, encara que fos fer de sofridor. Ho embelleixi­n. 12 Impossibil­itat de caminar per pèrdua de la coordinaci­ó dels moviments adequats. Moll de gotetes fredes de matinada. 13 Camp de naps molt apreciat pels golfistes. Companys de l’ànima. Nota vàcua.

14 Cavalcada a pas lleuger. Poden ser d’estalvis o de cartó.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain