La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Castris un pollastre amb mètodes mafiosos. Inflamació de la part de l’ull que més relacionem amb la bandera gai. 2 El palíndrom més actual. Faig set. El primer de tots. 3 Llambregad­a. Fogar sense engraellat. 4 Grinyol de coiot. Xiscle porcí que remet a Gaudí. Principi xovinista. 5 Persones destinades a conservar el peix o la carn per mètodes tradiciona­ls. Bandejà. 6 Est. Distribuei­xin cabals. Ho fas servir.

7 Societat civil generalist­a. Irrigació. Zoos sense porta. Mulla perquè no mira. 8 Que provoca vòmits. Els que vibren amb el mateix so. Acaba com comença. 9 Dos obstacles a la francofoni­a. Actes propis de la jovealla. En Todd quan perdia la fe o el cap. 10 Tomi la pilota basca amb la txistera per tornar-la a projectar contra la paret. Presumim de les pors d’en Jack. 11 Groc fosc. Mena de gos. Estació de servei al bell mig del desert. 12 Espargeixi gotetes d’aigua damunt d’una cosa amb un vaporitzad­or. El que va al davant d’un grup. 13 Residus que es treuen del lloc on havien quedat adherits. El punxó més odiat pels pollastres. La nota més vàcua. 14 Tapat de la nàpia. Remats enrere.

VERTICALS 1 Gens nassudes. Pregaré. 2 Devastada com l’estepa. Faran sonar un instrument de vent amb ressons medievals. 3 Xerri molt. Es guareixen tot menjant pernil. 4 Ens cal per respirar. Ferir l’ocellot perquè no torni a aixecar el vol. Cara com ella sola. 5 Nadó sense oxigen. Als antípodes dels palmells de les mans. Tres que fan el sifon per fer callar la gent del voltant. 6 Pròleg. Relatives aY. 7 Parella de nazis. Fill de Montevideo. Bo. 8 El poble bíblic que habita la sisena lletra de l’alfabet. Anada sense asos. Quan no creixen en plena creixença. En un tres i no res. 9 Figureta venerable que pot tenir peus de fang. Actuava com si fos un adolescent. 10 Hi poso una mica d’ordre. En major o menor mesura, és visible a l’univers. La part superior de l’ascensor. 11 La lliga perd els seus dos capdavante­rs. Perdo el temps mirant les musaranyes. Expliqui històries. 12 Les visitants més enzes de totes les cartoixes. Copsat, al pentagrama. Avisa de la pèrdua de targetes de crèdit. 13 Iode. Ens n’adonem. Pot ser un premi o una extensió vastíssima de terreny erm.

14 Transpirav­es com un porc en un concert de Los Suaves. Tens en gran considerac­ió.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain