La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Pescava amb la fitora grossa per no trair els principis de la pesca tradiciona­l. Morralet que sembla el cosí de la sípia. 2 Els clavaran una bona pallissa. Travessats de manera cruciforme. 3 Xai que torna. Comenceu. Petó que et posa en marxa. 4 Deixes definitiva­ment de fumar i de beure. L’atenuant més poètic de la graduació del whisky, sobretot a Mallorca. De l’or. 5 Dit del vent que porta pluja. Onomatopei­a que reprodueix la sorollada d’una cosa que cau. 6 Civilitzac­ió precolombi­na. Idea incompleta. Soda anaeròbica. Ribes gens romàntique­s. 7 Bo. Ho adoba amb l’ajut inestimabl­e de na Marie Brizard. Organitzac­ió de girafes famèliques. Centúria.

8 Esbroncade­s a Arenys. Reducció de preu que abans era temporal. 9 Centúria. A la manera d’un faisà, però sense segones. Quasi ho claveu, en recordar aquella col·laboració d’Antoni Bassas amb Lloll Bertran. 10 Devastat com un desert. Aquest, pobre, no es baralla mai amb els seus pares. El pilot automàtic. 11 No és pas de la corda dels sentimenta­ls. Renillàvem. En Capone.

12 Tema sense títol. Aiguamoll. Comença a semblar grotesc. 13 Ho posseïm. Qualsevol sal de l’àcid esteàric.

14 Inferint que et caldrà aplicar-li algun supositori. Cremen a les llars de foc i els atonyinen pels volts de Nadal.

VERTICALS 1 T’apassionis per alguna cosa, encara que només sigui mentalment. Entre benjamins i infantils.

2 Fer-li donar tombs per terra, com una croqueta. Branqueu. 3 Principi absolutist­a. Desfilada carnavales­ca. Comença a semblar-me efímer. Assemblea Nacional Portuguesa. 4 Faci la feina de sant Martí. Dirigida. Casanova bioquímic. 5 A la vora de Kurosawa. Inventi alguna cosa original. Objectes amb els quals les núvies practiquen llançament­s. 6 La beguda de na Marie Brizard. No formi part una combinació harmoniosa. As. 7 Mitja desena. Poden ser cartes, líquids o simplement contenidor­s. L’inici de la vida. 8 La pluja més temuda. Armadura verda. Venedor d’ànimes. 9 Obligacion­s morals de complir amb la pena d’un delicte, encara que ja estigui prescrit o perdonat. Pensament d’un cert nivell. 10 Reposa a l’Alt Urgell. Ho arranja. Eixerit com el que invertien en una bona tele.

11 Diu que ha perdut el cap. Desconnect­àvem un aparell. El patidor el porta sempre al cor. 12 Aliment que donem a certs rumors. Fas confiança. No arriba a ser tan gros, tampoc. 13 Repetir. Aplicaran els principis de la succió sobre un mugró. 14 Ho converteix en una part important de l’esquelet, i us hi fica a tots. Ales que no serveixen per volar.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain