La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Pot ser informàtic o comportar grip. Circumstàn­cies arriscades. 2 Mancat d’equitat i quasi cínic. Oferir de franc. Gel agitat. Oxigen. 3 Lluís Comes Zerolo. Anul·lo una llei que estava vigent. Unió de Carlins Navarresos. 4 Lloances. Que no percep cap vibració audible. Has perdut una porteria de rugbi. 5 Sortejàveu. Proveïda de lobus. 6 Es dirigia. Una estàtua de pit en amunt. Dia sense albada. 7 Rere New designa una estètica una mica esotèrica. Bastó de paller.

Al bell mig de l’illa de Xipre. El primer de tots. 8 Centúria. Aixequi. Relatives a la llet. 9 Amèrica sense la simpàtica alemanya. Alletat. Contenidor de vi. 10 Deturen. Amanissis. 11 Tràfec de vi que relacionem amb el trinxat. Tronc enorme que serveix per fer caure portes de castelles. 12 Taxes sense cap ni peus. Ajudarà a la verdiana manera. Divinitat que els romans transforme­n en X. 13 Divinitats presents a totes les baralles de cartes. Creix ben aferrat a la terra. Mil cinquanta. 14 Moixó. Caps que subjecten els mastelers. Que té una doble essència.

VERTICALS 1 Vilatana, tal vegada amb una fama menyspreab­le. Acollida en una secta. 2 Fa reverèncie­s. Foteu el camp. 3 Bèstia que s’alimenta d’arrels. Talleu la gespa de l’Acadèmia. 4 Puc perdre el cap. Feixos petits de blat, branquillo­ns. Ho conec, és al sud-est. 5 Sofre. Gran cantant lírica a l’òpera amb impostos. L’esglaó que fem amb les mans amb la cama doblegada perquè algú pugui enfilar-se. Sofre. 6 El que fa X. Company esmolat de la pala. Marejat fins a la basca. 7 El palíndrom més estrany. Tuba sense embocadura. Llevarà la memòria d’un músic. 8 El que s’emprenya de seguida. Símbol distintiu de Dràcula. Indoeurope­u com en Vatanen. 9 Sofre. Són la salsa del futbol. Remenares els troncs del foc perquè no s’apagués. 10 Afectat per una síntesi deficient de clorofil·la. Camp ple d’eres. 11 Volem el cap de tots els ogres. Don Bosco. Caiguda d’un òrgan o d’una part d’un òrgan. Principi administra­tiu. 12 Greix que es posseeix. En un cert sentit, es faria enrere del que pensava dir. El primer de tots. 13 Est. Partícula distributi­va. Vermellor de la pell deguda a l’augment de la sang continguda en els capil·lars del plexe subpapil?lar del derma. 14 Mancada de vivor. Ho fs servir. El de peix és dels fotògrafs i el de bou dels mariners.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain