La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Fereix molt fort amb un agulló. Aquesta presenta aherència íntima, de naixement. 2 Xic encaputxat. Practiqui la hipèrbole. Tinc la capacitat per representa­r un dels personatge­s més surrealist­es de Shakespear­e. 3 Cavitat que fa pensar en les gallines ponedores. Cove de vímets en què els veremadors buiden les cistelles de la verema. Casanova bioquímic. 4 Casa sense sostre. Sortejo. Que no sap res. 5 Res no és. La lletra grega que és símbol de resistivit­at elèctrica. Alaba. Res no és. 6 Associades amb les tropes britànique­s i franceses contra les alemanyes. Flabel. 7 Al final, la clavem. Fer gol a la perruqueri­a. 8 L’acció de llançar que et pot deixar fregit. Cobejós dialectalm­ent. M’ho empesco del no-res. 9 Llar d’abelles. Doblego la punta d’un clau que sobresurt. Comença a enxampar-lo. 10 Armadura verda. Irrigacion­s. Tres de l’enigma. El crit que el patidor porta al cor. 11 Propietari d’un vaixell, armador. Cadascun dels magatzems situats al voltant del moll destinats a rebre mercaderie­s en dipòsit. Puny d’espasa. 12 Mig centenar. Accepta una herència en vint-i-quatre hores. Ombrívola. 13 Embelleixi­s o adornis. Felicitar algú, tot donant-li l’enhorabona. 14 Faig que el malalt es recuperi. Pal que s’embruta, sobretot si entra en contacte amb la sang d’un vampir.

VERTICALS 1 Banyegarà amb joia. Grandària de joier. 2 Ressons de societat. Entrega quatre-cents grams de carn en un establimen­t anglès. La nota més vàcua. 3 Fluor. Diversos. Mancada d’eficàcia, a ca la Ivana.

4 Idea d’anar a IKEA. Quasi ho té tot al seu haver. Parlin fort a través dels megàfons. 5 Baix que no es queixa. Poden ser de bicicleta, de camió, de cotxe o d’Herodes. Feliç com un camp parisenc. 6 Us emplaci a trobar-lo en un indret d’Itàlia. Sorgia del subsòl. Milla continenta­l.

7 Prens. El que fa X. A les portes de Gomorra hi deixa el coll en Goliat.

8 Tros de terra sembrat. Ameba sense cap ni peus. Error escapçat.

9 Destresa ben remunerada. Profecia. El baté sense símbols cristians.

10 Posar-se al capdavant d’un muntatge teatral. Cabells que semblen un camp de dunes. 11 Nitrogen. L’africà més relacionat amb les piràmides. Bellugat. 12 Rap degollat. Qualsevol de les nimfes que, segons la mitologia antiga, habitaven les aigües. Pega. 13 Portava. Causa una despesa gradual i continuada. Quan l’home se’l posa a l’espatlla resulta molt inquietant. 14 Comparegui allà on el criden. Rovellarà.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain