La Vanguardia

El lector expone

Un món més just

-

En una conferènci­a, amb el títol “Ciència optimista”, Josep Maria Mainat afirmava que la tecnologia en el futur podrà allargar la vida de les persones fins als 120 anys o més amb el progrés de la medicina i els medicament­s i el control de la salut per mitjans informàtic­s i els ordinadors d’alta tecnologia. Va posar com a exemple la potència i la velocitat de resposta dels ordinadors que ara ja es desenvolup­en exponencia­lment, que la riquesa mundial és molt més gran que la de fa cent anys, que els aliments, l’aigua i la higiene estan molt més a l’abast que fa temps.

Fins aquí quedem amb l’esperança d’un món millor en el futur, però el que el ponent no va deixar clar és com es reparteixe­n la riquesa mundial i els avantatges socials. El problema no és de tecnologia i la seva aplicació, el problema real, i no és d’ara sinó de sempre, és com es reparteix la riquesa. Qui posseeix la riquesa mundial? Dels 7.600 milions d’habitants, hi ha un 10% de la població que no els manca res? I la resta, el 90%, en quines condicions viu?

Posats a fer, ja que parlem de futur, amb la tecnologia actual podria inventar-se un ordinador on posar múltiples paràmetres de la situació d’un ciutadà del món, i la maquineta, enormement potent, en uns segons faria milions d’operacions i donaria el resultat de quanta riquesa li pertoca i així tindria la seva part justa, de la qual gaudiria cada mes, en diners i prestacion­s socials. Vet aquí un pèsol, vet aquí una fava i el conte aquí s’acaba. Com a cloenda, una reflexió que en una conferènci­a va dir un savi: “Ja està bé que estiguem millor, però seria millor que estiguéssi­m bé”.

JORDI LLEAL I GIRALT

Badalona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain