La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Deixar anar l’últim sospir. Repartim llonguets. 2 Data no cristiana. El punyal de qui té bones maneres i és amant dels diminutius. Això és el que veiem en l’anotació d’una partida de tres en ratlla. 3 Antigues unitats de pes catalanes que equivalien a un terç de quilo. Aquestes tenen la propietat de cremar. 4 El país de la bota. Excessiva benevolènc­ia a castigar les faltes. 5 Ribes gens romàntique­s. Basc que ve de cara. Redifusió a l’olla de Twitter. 6 Núria Bueno Tarragó. Mig es formi una planta herbàcia anual de les labiades. Brasa fumera, fumall. 7 El més baixet de l’escaquer. Messi no és. Vincle. A les portes de Lleida. 8 Llenca de terra que separa la península del continent. Comença a immolar-se. Mongeta assolellad­a.

9 Nitrogen. Arbust de la família de les caprifolià­cies en el qual suca, tot agitat. Ensinistra­t per a la feina. La nota musical més vàcua. 10 Xop i anaeròbic. Clients d’una empresa de serveis. És mig vampir. 11 Pregar a la joieria. Bramen com lleons. 12 Brollaren amb una certa autoritat. Dirigit. 13 Romania, i no parlem pas del país. Cobria amb roba un objecte. 14 Guarida amb garanties higiènique­s. L’ànima, retorçada i metàl·lica, d’un bloc de notes.

VERTICALS 1 Deduir, també. El qui presumeix de valent al restaurant basc. Límits en quilòmetre­s. 2 Bases púriques que es donen a l’extret de te, a l’orina, la sang i els teixits hepàtics. Valora amb un primer preu. 3 La reina de l’hipòdrom quan trota per Ítaca. Embarcacio­ns pirates a Twitter. Estimen, i així sia. 4 Acaba com comença. Eixerit a l’hora d’invertir en tele. Masegada, la roba, al safareig.

5 Que provoca danys. Els posseeixo i m’agombolen. Nadó en plena anòxia.

6 Has perdut una porteria de rugbi. Van per sobre dels reis a totes les baralles. Guaria persones (o llibres). 7 Ritu sense segones. Eduqui en els principis de la criogènia. Envolta els sants i els espiritual­ment escollits. 8 El reialme de Mahoma. En té la pàgina, l’hort i el comerciant. Est. 9 Modifiquin. Tan riallers que mostren la seva hilaritat a Occident i a Orient. 10 Camina com un colom per l’escaquer. De l’antiga ciutat d’Àsia Menor Efes. Crit d’alerta perquè volen decapitar en Pep. 11 Pati interior envoltat de pòrtics. Centreurop­eu que no paga mai en efectiu. S’ho passi la mar de bé. 12 Nitrogen. Òxids d’itri. Assenyalar el delicte. 13 Permisos temporals que un superior pot donar a un inferior perquè s’absenti de la seva jurisdicci­ó. Buidava la bufeta.

14 Suc de raïm abans de fermentar. En un cert sentit, eina de llaurador. D’una determinad­a manera.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain