La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Discutir sobre ous i truites. Fugides massives que en un altre moment haurien pogut ser poètiques. 2 Emprenyada com una mona. Faci que el volum del xivarri augmenti. 3 Camp d’alls. De la matriu menys matemàtica. Davant V travessa França molt de pressa.

4 Escaire. Devastada, gens fèrtil. Xisclets al cementiri. Nitrogen. 5 Voten que no ve. Jornada ciclista. Sala de transmissi­ó del coneixemen­t.

6 Crit estrident o melodia del sac de gemecs. La germana gran, encara que no hagi fet el canvi. Blat sense el campió. 7 Dues escales de pintor obertes, de perfil. Alabes allò que és i allò que no és. Sangs volcànique­s.

8 Fer la feina de sant Martí. Joves nihilistes. 9 El forat del cul. Ho cobrim tot d’arena. Gos, probableme­nt cadell. 10 Institut de Tecnologia Feliç. Feu rodolins com gats. Fosc i impenetrab­le. 11 Desena de romans plens d’incògnites. Les pedres que ens anorreen, tot i parlar de nosaltres. El cap de la florista. Ens cal per respirar. 12 Que sembla òpal. Que fa un xiulet. 13 Rateta dormilega que està una mica tocada del bolet. Una germana a l’ascensor. S’instal·la entre les branques, allà on n’hi ha, perquè en ragi. 14 Transpirar­íeu. Projectar les melodies tot fent vibrar les cordes vocals.

VERTICALS 1 Conversa. Aixes petites dels esclopers. 2 El cor de la perla. Enganyant amb nocturnita­t. Palanqueta. 3 La criatura marina més gran que neda per mars i oceans. Respirarà pel nas. 4 L’aliatge que sacseja la cera. Pla. Mulat. 5 Aquests sobresurte­n entre les cames i els peus. Plovisqueg­i. 6 Aquesta carn no és pas de gos. L’esperat final del combat. Estacions de servei al bell mig del desert. Vistes aèries de la cosa gallega en un dia de boira.

7 Educar surt de franc. Lesions de les capes internes de les artèries. El primer de tots. 8 Estoves algú. Preguis per acabar el set 0-6. 9 Al bell mig del cel. Antiguitat vital. Núria Romeu Ulibarri. Got de cervesa decorada amb el dibuix d’un mascle cabró. 10 De gust groller. La vera està molt de moda, perquè tot d’aquesta planta s’aprofita. S’ho compra bé de preu. 11 Obstrueix. Planta herbàcia de tija erecta que rima amb el diccionari Alcover-Moll. Nitrogen.

12 El duc en surt tot escuat. Ve en ajut de les necessitat­s d’algú. Recuperant coses del subsòl. 13 Ens General de Tintorers. Fa làmines de pa. Té mitja hèrnia, l’ocellot. 14 Firmats pel semiòtic. Ajupir.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain