La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Et glaçaves per culpa de les túniques d’entretemps. Crema fent flama a Alabama. 2 Enfangar camí d’Itaca. De la regió coxal. 3 El peix que fem servir per designar algú no gaire espavilat. Faig disminuir el nombre de fans de César Menotti. Dia sense albada. 4 Els arbres dels quals prové la base líquida de la cuina mediterràn­ia. El més ruc de la base. Irrigacion­s. 5 Vibració audible. L’arma blanca més racional. Brusc i maleducat. Acaba com comença. 6 La zona més trascenden­t d’un camp de futbol. Furtin les fletxes a un bandoler mític. Vas que obté l’anglès. 7 Gronxa. Nif sense número. Àrabs gens actuals. 8 Fluor. Monjo tibetà que l’estima. Desvio cap a un altre responsabl­e. 9 L’acrònim d’un tipus de dopatge típic del món del ciclisme. Substàncie­s greixoses que serveixen per untar les juntures de les barques. Reies i perdies el cap. 10 Governar. Territoris de pràctica musulmana. A les portes d’Uruguai. 11 Agrediré el jugador de billar amb un tac. Amèrica sense la simpàtica alemanya. Andorra.

12 Peça sense fòsfor. Assenyalàv­em amb el dit els que consideràv­em culpables. Dues europeiste­s aïllades al bell mig. 13 Profecia. Xutis des de la banda perquè algú remati a gol. 14 La preposició que pren sentit en l’absència. Marcint.

VERTICALS 1 Aquesta té fred de peus encara que sigui a l’estiu. Ferotges, que destil·len bestialita­t. 2 Entela els vidres de les finestres. Rebentaré, probableme­nt amb conseqüènc­ies gàstriques. 3 Presumí de vestimenta. Poema pastoril. Han perdut la porteria de rugbi. 4 Deixarà de ser submís i es rebel·larà. Palmeretes. 5 Funciona. Bo. Lloc cobert de branques, de fulles o d’una altra cosa que permeti el pas de l’aire, destinat a resguardar plantes del sol. 6 Asteca sense el punxó. Embellir. Carrer a la francesa. 7 Ple de brutícia. Reies i perdies el cap. Mulla perquè no mira. 8 Orles sense vocalitzar. Obres la boca mentre passeges per davant dels aparadors. L’acuso de callar. 9 Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. Transport que mena directamen­t a Montserrat. Llengües de l’Est d’Europa. 10 Mítica marca de bolígrafs que ens feia xiular mentre taral·lejàvem coses de la punta fina i la punta normal. Ajuntar. Inflorescè­ncia de flors petites, i així sigui. 11 Brut. Fem confiança. Mates l’as. 12 Xai degollat. Ester Encamps Garcia. La targeta de crèdit més relacionad­a amb els passaports. Ribes gens romàntique­s.

13 El mes de Maria. L’instrument de vent més oficialist­a, com a mínim a Madrid. Lliguin. 14 Persones que tenen habitatge. SE.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain