La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10042

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Inventades. Símbol negre de l’exquisides­a gastronòmi­ca. 2 El cap del general. Fer perdre la llisor. Comença a aplicar-se acupuntura. 3 Ho lliguin. Trec brots verds i tendres. Nif sense número.

4 Quan Bruce Springstee­n perd el cap. Els més rucs de totes les cases. Fugida massiva. 5 Res no és. El nord d’Orlando. Expressara­n hilaritat. Res no és. 6 Branques amb marques que remeten a l’Aragó. Sabuda greu.

7 Devastades malgrat la protecció d’Hermes. Cadascun dels extrems de l’eix major de l’el?lipse que un planeta descriu al voltant del Sol.

8 Al final m’estimo més anar cap a Ponent. Abaixa la bandera a la platgeta. Divinitats per desenes. 9 Pot ser d’aigua, de llapis o d’or. Criatura proveïda d’extremitat­s mòbils. Davant Lanka fa Ceilan. 10 Pot anaeròbic. Peça de vestir que cobreix el tronc des dels muscles fins a la cintura, cenyida i ajustada al cos, amb mànigues. Associació de gasistes zairesos. Han perdut una porteria de rugbi. 11 Gansoner amant de la ficció. Associació d’Estonians i Catalans. Temps mort. 12 Al bell mig del cel. Aprimi de la punta. Començaran a augmentar el volum. 13 Cim de muntanya. Punt de l’esfera celeste oposat a l’àpex i, per tant, d’on procedeix, en el seu moviment, el Sol i tot el sistema solar. 14 Obeirà. Es posi a cantar l’himne a viva veu.

VERTICALS 1 Desconec. Invoca una desgràcia. 2 Divinitats. El punt equidistan­t entre el do i el re és, també, la distància que separa el mi del fa. Pic escapçat. 3 Est. Dit dels moviments que tenen igual període. Beu llet. 4 Anà en ordre alfabètic. La memòria informàtic­a que forma gremi. Enganxat o pres. 5 Doctor. Llogaret. Gènere de plantes herbàcies.

6 Papilionàc­ies, és a dir, herbes. Talli els extrems. Res no és. 7 Relatius a les alzines més productive­s. Liliàcia vera, de la qual tot s’aprofita. Dues escales de pintor obertes. 8 Atreveixi. Palíndrom d’ocell. L’extrem corni del rinoceront. 9 Afer. Esgarrapad­a. Cantes i no fas cas.

10 Atrevides. Detinguin algú. 11 Mitja desena. Nom genèric dels àcids que en la seva molècula contenen àtoms d’oxigen. Procurat de fer complir els deures. 12 Dia sense albada. Van a la platja constantme­nt, però mai no s’hi queden. Conté el motor d’un cotxe amb ressons nadalencs.

13 Droga que fa viatjar. Haurà de fer front a despeses. Cérvol nadalenc.

14 Torb de muntanya. Articulaci­ó dels mots en un discurs.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain