La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Permet protegir els ulls del sol. Primer període i sistema en què es divideix el paleozoic o era primària. 2 Sedueix. L’equivalent humà de l’Islam als campanars cristians. 3 Refaci la paraula sense vocalitzar. Rescatada. Zenòbia Domínguez. 4 Estacions de servei al bell mig del desert. La peça de vestir masculina que sura. Acaba com comença. 5 De tan alt no hi surt tot. Pedra plana damunt la qual els pastors posen la sal que ha de menjar el bestiar. Garbell que serveix per colar el gra. 6 Aquests ninots es mouen sols. Dissipà la bilaterali­tat. 7 Crit de granota. Fer créixer la població de corders. L’hora més menuda de les menudes. 8 Pintada llibertàri­a. Enganyar. El torna a posar al foc.

9 Triada per membres que ja formaven part de l’organitzac­ió. Ho marco als troncs dels arbres. 10 Eixerit i una mica poca-solta. No diu ni sí ni no, però diu alguna cosa. Res no és. 11 Al capdavant de l’ovecraft. Del dret repeteix el que es diu i del revés ens embolcalla, ambiental. L’acció de ficar el nas amb intencions experiment­als. 12 Surt airós d’una empresa ben dificultos­a. Baga que hom fa al cap d’una corda per a enganxarlo. Ho conec. 13 Do arcaic. Se li tornaven blancs els cabells. El Major no té cap joia. 14 Ruixà algú amb aigua beneita. Gerra romana submergida al fons del mar.

VERTICALS 1 Començarà a acolorir-se per mor de la maduresa. Arbust de les papilionàc­ies. 2 S’envaneix en alt grau. Polles d’aigua. 3 Contenidor­s que van permetre el pas del paleolític al neolític. Aquestes són les responsabl­es de l’educació d’un estudiant. Fòsfor. 4 Tem haver perdut la fe. Dit d’un moviment que té igual període que un altre. Gel anglosaxó.

5 Ramat de bestiar de peu rodó. Alimentar, sigui amb carn o amb peix.

6 L’altar més actual. Fluixedat o manca de tensió de les fibres elàstiques d’un teixit. No governamen­tal (ni organitzad­a). 7 Alimentarà nadons per la via làctia. Renill. 8 Centúria. Tracti d’un poema. Domàs que també prové etimològic­ament de la capital siriana, ara tan malmesa. 9 Estimava. Musulmà de primera instància. Sigui. 10 S’endiumengi. Eremites gens llegendari­s. Planta herbàcia anual, de les pedaliàcie­s.

11 Aquestes senyores són molt creients. Pell grossa i dura. Fluor. 12 Redifusió. Feixugues. Molibdè. 13 El cor de la pizza. Mancat d’atributs. Fer servir a l’americana.

14 Ajudaria a la verdiana manera. Arrea.

 ??  ?? Núm 10043
Núm 10043

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain