La Vanguardia

El lector expone

Llucia Ramis i “La carrera de Periodisme”

-

Estic d’acord amb Llucia Ramis, antiga alumna de la facultat de Ciències de la Comunicaci­ó de la UAB, que signa la columna “La carrera de Periodisme” (Opinió, 1/IV/2018), que alguna cosa no li vam explicar bé quan ella estudiava. Si no, com pot ser que, després de vint anys de professió, no sàpiga que una conversa amb un únic estudiant de la facultat no és una mostra representa­tiva del miler que tenim a les aules? I que no trobi agosarat jutjar durament tota una generació perquè el noi en qüestió no arribi a la cita puntualmen­t?

Cada promoció d’estudiants de Periodisme té uns referents propis que depenen dels corrents intel·lectuals imperants, del poder dels diferents mitjans de comunicaci­ó o, al segle XXI, de les xarxes socials. Els qui rondem els seixanta anys admiràvem Manuel Vázquez Montalbán i llegíem Umberto Eco, Tom Wolfe o Marshall McLuhan, que ens van descobrir els docents de l’època. Ara els joves s’emmirallen en Jordi Évole, Joan Maria Pou o Ana Pastor, i llegeixen autors fonamental­s perquè un professora­t de gran nivell proporcion­a bibliograf­ies actualitza­des en totes les assignatur­es. Que algun docent falla? Doncs com a la resta de profession­s, no? Però jo lluiria orgullosa una samarreta que digués “Quina sort, jo vaig tenir...”, i la llista de noms que hi posaria seria ben llarga.

Les carreres università­ries evolucione­n, com la societat. El grau de Periodisme no és el mateix que va cursar Llucia Ramis. La base del periodisme coincideix: contrastar les fonts d’informació, cercar la veritat, explicar les notícies amb claredat, informar per crear ciutadans crítics. Però ha canviat l’exercici de la professió, amb moltes i noves formes de comunicar. I de manipular. El periodisme no morirà mentre hi hagi profession­als rigorosos i facultats de Comunicaci­ó, com la de la Universita­t Autònoma de Barcelona, formant periodiste­s cultes i compromeso­s. No ho devem fer pas tan malament si les redaccions dels mitjans de comunicaci­ó d’aquest país estan plenes de titulats de la UAB. MARÍA JOSÉ RECODER

Degana de la facultat de Ciències de la Comunicaci­ó de la Universita­t Autònoma de Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain