La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Caps suprems de la flota de guerra de l’imperi Bizantí. La formació musical més seguida pels sardaniste­s.

2 Entretingu­da. Punxis tan fort que acabis provocant una flebitis. 3 Tonalitats. Gemegà. L’esfera que salta de la vinya a la revetlla de Cap d’Any. 4 Mars vastíssims. Equips titulars. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 5 Y. Ho amaneixo. Comença a optar per sacsejar el pot.

6 Un riu amb potència. Sense aquest fre les coses succeeixen de manera indefinida. El pronom feble més orientalit­zant.

7 Iode. Creus metonímiqu­es. Tumor sinovial localitzat a les sofrages dels cavalls. 8 Total, sense vocalitzar. Relatiu a l’eix, sobretot dels taxis. Estació de servei al bell mig del desert. 9 Adorn dibuixat que remet a les fotografie­s de promoció. Enrabiada de la qual hom no en fuig. Robat, però sense vocalitzar. 10 Persona que elabora alguna cosa. Pot ser de foc, però sempre és dolça. Davant Mans fa vint-i-quatre hores de fums. 11 Ho facin servir. El tercer en discòrdia. Banús, una de les fustes més fines. 12 Pic escapçat. Del dret és ara i del revés, la roba del vestit de la mona més fina. Individu no

identifica­t. Puny d’espasa. 13 Va a parar a l’Egipte de Nàsser. Bells encaputxat­s. En un cert sentit, rígid com un animal congelat. 14 Guanya sobradamen­t. Estats pel quals passen els éssers canviants.

VERTICALS 1 Assassino. Borratxo, segurament de vodka. El pecat capital que van practicar durant dècades els irlandesos del segle passat. 2 El motor de molts espectacle­s esportius. Foradar. 3 No és muntador, però munta, encara que no sigui a l’hipòdrom. Pàtries de la insularita­t. Principi d’urticària a Caldea. 4 Hi posaran manetes. Ho fixa al calendari. Acaba com comença. 5 No és pas de la corda dels sentimenta­ls. Produeix una nitració. Porcions d’una línia molt cobejada pels radiofonis­tes que té alternativ­es d’elevació i depressió. 6 El primer de tots. Gos anaeròbic. Porter de palau. Tela esquinçada per dalt. 7 Comencem a posar crespons negres. Naveguin d’una manera determinad­a. Mitja eslora. 8 Producte intermedi de la mòlta dels cereals, que és separat de la flor de la farina i de les partícules de segó en els cernedors i tornat a moldre per a obtenir més farina. Desproveït de banyes. Bo. 9 Acabada. Del dret pot ser de cases o deserta, mentre que del revés mai no pot ser aquí. Mitja desena de triomfador­s. 10 No és pas una mera cimera. Estudiosa dels animals. Falca passiva. 11 Posa en funcioname­nt la botiga. Fiord a la gallega. Dominat.

12 Armoria. Francesc Serra Rodríguez. Gas que es distribuei­x per bombones.

13 Al final, s’hi alïi. Agradable i gairebé podríem dir que és de bon pair. Doble obstacle a la francofoni­a. 14 Que pateix d’atacs respirator­is intermiten­ts. Les de campanya acullen els excursioni­stes.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain